Ny drogtsar nominerad i USA

WASHINGTON President Barack Obama har nominerat Michael P. Botticelli till ny chef för USA:s nationella drogkontrollbyrå, ONDCP. Han är tillförordnad chef där nu och den förste med erfarenhet av egna beroendeproblem.

Botticelli, född 1958, har en bakgrund som nykter alkoholist och har arbetat framgångsfullt med att ta fram behandlingsstrategier i delstaten Massachussets för människor med missbruksproblem. Han är öppet homosexuell och gift.

Förre drogtsaren Gil Kerlikowske – som med sin polisbakgrund ny blivit chef för USA:s gränskontrollmyndighet – rekryterade Botticelli till sin närmaste man och vice chef för Vita husets Office on National Drug Control Policy. Att nu president Obama formellt nominerar Botticelli till hans efterträdare är inte så överraskande.

Obama-administrationen har lagt mer tonvikt vid att se narkotikaproblem som en vård och folkhälsofråga och betonar mindre kontroll. Men har samtidigt en stor utmaning när två delstater legaliserat cannabis och allt fler delstater tillåter s.k. medicinsk marijuana.

Regeringen har flera gånger upprepat att man följer utvecklingen, inte rättsligt ingriper i delstaterna, men att en legalisering av drogen på federal nivå är helt uteslutet.

Botticelli är ett  ”historiskt” val av Obama, anser ordförande Patrick Kennedy och styrelsemedlem Kevin Sabet i Sam, Smart Approaches to Marijuana i ett uttalande. De betonar hans ”outtröttliga energi och passion” och arbete för människor i behandling av drogproblem.

Annonser