Indisk delstat blir alkoholfri

NEW DELHI Indiska delstaten Kerala ska införa helt alkoholförbud inom tio år för att stävja ökade dryckesproblem. Redan i år stängs över 700 barer.

Kerala i sydligaste Indien har högsta alkoholkonsumtionen i landet och läkare och aktivister varnar för att vårdcentra får allt fler patienter med alkoholrelaterade sjukdomar.

D186-India-KeralaChefsminister Oomnen Chandy uppger att delstaten gradvis ska minska försäljning och servering och bli alkoholfri inom ett decennium, rapporterar BBC.

Som första steg ska närmaste månader 730 barer stängas som serverar alkohol, fler alkoholfria dagar införas och från nästa år får endast lyxhotell servera alkohol. Tio procent av de idag 338 spritmonopolbutiker som ägs av delstaten ska stängas varje år framöver.

Kerala med 33 miljoner invånare har ett förhållandevis omfattande socialt skyddsnät och fri skola och hälsovård. En stor del av delstatens intäkter kommer från turism och nu varnar affärsmän för att besöksnäringen kan drabbas av nya alkoholreglerna.

Indien är traditionellt ett land med låg alkoholkonsumtion och hög andel nykterister. Men berusningsdrickande har senare år ökat och en nationell alkoholpolicy håller på att tas fram i samarbete med Sverige. Delstaterna är självständiga med olika regler – vissa har monopol, andra licensierad försäljning, några har helt alkoholförbud (Gujarat och Nagaland). Därför kan en nationell policy bara föreslå riktlinjer.

Annonser