Rekordbeslag av ecstasy i Burma

RANGOON Burmas marina myndighet har gjort landets största narkotikabeslaget. Ett fartyg med 2,4 miljoner ecstasytabletter stoppades på väg till Thailand och 15 personer greps.

Myanmar Navy. Foto via marinens facebook
Myanmar Navy. Foto via dess facebook-sida

Myndigheter i Burma (Myanmar) informerade i söndags om att marinen bordade ett fartyg till sjöss nära sydliga staden Kawthaun på väg till Thailand. Ecstasybeslaget är värt uppåt 140 miljoner kronor, enligt polisen.

– Beslaget är det största i vårt lands historia. Femton män inklusive kaptenen greps och fördes till en polisstation förra veckan, sade burmesiske narkotikachefen Myint Oo rapporterar Sapa.

Det tidigare slutna landet, länge styrt av militären, har öppnat sig och ökat bekämpning av droger i ”Gyllene Triangeln”.
I juli beslagtogs heroin till ett värde av 16 miljoner kronor i staden Tachileik i Shanprovinsen, nära gränsen till Thailand. Enligt FN produceras en tiondel av världens opium i Burma, på andra plats efter Afghanistan.

Men de många små laboratorier i avlägsna områden som tillverkar metamfetamin och smugglas till regionen är betydligt svårare att spåra, enligt Myint Oo.

I juni brände myndigheterna beslag värt 130 miljoner dollar (nära en miljard kronor) i missbrukarled – bland annat 1,3 ton opium, 225 kilo heroin och 1,2 ton metamfetamintabletter, uppger myndigheterna.

Annonser