Studie: enzym mot kokain hittad

LEXINGTON Amerikanska forskare har lyckats ta fram ett mutant-enzym som angriper kokain. Det skulle kunna bli ett läkemedel mot missbruk och motgift vid överdoser av drogen.

Det har länge varit känt att en bakterie som lever i jorden nära kokainplantor underhåller ett enzym som ”äter kokain”. Forskare vid Kentucky universitetet fann en metod att få enzymet att bli kraftfullare och kanske fungera som medicin vid kokainmissbruk och överdoser.

Naturliga enzymet har en halveringstid på bara 12 minuter i människors kroppstemperatur. Men det framställda mutationen överlever i hundra dagar och är dessutom 150 gånger kraftfullare än originalet, rapporterar Gizmondo.

Det nya enzymet har testats på möss och fungerade. Det skyddade mössen från dödliga överdoser under tre dygn, det bästa resultatet som hittills observerats vid medicin mot kokainöverdoser.

Av resultaten drar forskarna slutsatsen att enzymet så småningom kan bli användbart både som korttidsverkande motgift och som en terapeutisk medicin vid behandling av kokainister.

Men som alltid vid nya forskningsrön behövs ytterligare forskning innan en medicin skulle kunna bli verklighet.

• Rapporten “Rational Design, Preparation, and Characterization of a Therapeutic Enzyme Mutant with Improved Stability and Function for Cocaine Detoxification” i ACS Publications.

Annonser