Man avled när e-cig exploderade

LONDON En 62-årig man i nordvästra England hittades död i sitt hus efter larm om en brand. Enligt en talesperson för räddningstjänsten i Merseyside beror branden troligen på att en e-cigarett exploderat.

Räddningstjänsten åkte förra tisdagen på ett brandlarm till staden Wallasey och fann mannen död i sitt hus. Exakta dödsorsaken är inte klar, men berodde troligen på mannens elektroniska cigarett laddats med laddare som inte var original och utlöst en brand.

– Den efterföljande undersökningen visade att en e-cigarett hade legat på laddning, börjat brinna och exploderat. Det antände en syretub som fanns i rummet, säger en talespersonen till BBC.

Chefen för räddningstjänsten uppmanar rökare av den nya trenden att vara försiktiga och bara använda originalladdare och handla i pålitliga butiker. Hittills i år har nio bränder inträffat i grevskapet Merseyside som kan kopplas till e-cigaretter.

EU:s nya tobaksdirektiv blev en kompromiss om e-cigaretter, enskilda länder får bestämma hur de ska regleras. Men de måste vara barnsäkra. I Sverige slog nyligen förvaltningsdomstolen fast att e-cigaretter med nikotin ska likställas med läkemedel och därför behöver särskilt godkännande från Läkemedelsverket.

Tema: E-cigaretter

09-E-cig1minimNy nikotinfälla eller alternativ till livsfarlig rökning?

Marknaden växer snabbt för ”rökfria” elektriska cigaretter, men saknas kunskap om deras hälsoeffekter på längre sikt.

Oklart hur de ska regleras. Process pågår i Sverige, EU-direktiv på gång. Brasilien, Singapore och Uruguay har förbjudit alla slags e-cigaretter, Australien dem med nikotin, i Kanada är all import, reklam och försäljning förbjuden av dem.
• Läs mer på Psykologer mot Tobak.

Läs mer

Annonser