Kennedy mobiliserar marijuanamotstånd

NEW YORK Med en helsidesannons i lördagens  New York Times inledde organisationen SAM, Smart approaches to Marijuana, sin kampanj mot legalisering av cannabis i USA. Marijuanaindustrin kan bli nästa tobaksbransch varnar de.


Organisationen SAM har startats av den före demokratiske kongressledamoten Patrick J. Kennedy och Kevin A. Sabet, rådgivare i narkotikafrågor till flera amerikanska regeringar. Sedan New York Times på ledarplats förordat legalisering beslutade de att annonsera för att ge en annan bild.

SAM menar att legalisering av marijuana öppnar för en helt ny grupp av företag vars affärsidé är att sälja en en mycket vanebildande produkt. De gör jämförelse med tobaksindustrin och varnar för att en utveckling där marknadsföring kommer att leda till en ökad användning av cannabis och därmed också skador i betydligt högre grad än idag. Annonsen visar ansiktet på en hippie, påklistrat på en affärsmans kropp.

SAM hoppas få igång en diskussion om effekterna av en legalisering av marijuana, bland annat med annonsen i New York Time. I en debattartikel i USA Today skriver Kennedy bland annat: “Vårt land har inte råd med ytterligare en bransch som glamoröst kommersialiserar beroendeframkallande droger, tjänar på att skada människor – särskilt barn – och förväntar sig att vi andra plockar upp notan för användarnas hälso- och sjukvård och alla de sociala problem de orsakar.”

Länk till kampanjens hemsida finns här: Grass is not greener 

 

Annonser