Åtal för skånska cannabisodlare

Det började med att två poliser som patrullerade i ett industriområdet blev misstänksamma och nu har sex personer åtalats för att odlat över 42 kilo cannabis i norra Skåne.

Det var i februari som en polispatrull i ett industriområde i orten Hyllstofta mellan Klippan och Perstorp blev misstänksamma. Lokalen, en gammal pipfabrik, hade används för någon form av verksamhet som varit intressant för polisen och de såg att dörren var uppbruten.

Vid husrannsakan kunde en stor cannabisodling avslöjas och en person greps direkt på platsen och polisen beslagtog  runt 19 kilo cannabis, enligt Sveriges Radio Malmö . Den vidare utredningen har nu lett till att sex personer åtalas för att ha odlat drygt 42 kilo cannabis i den gamla pipfabriken.

Enligt polisen finns det många cannabisodlare i Skåne och man gör bedömningen att norra Skåne i praktiken är självförsörjande på cannabis.

Tema: Cannabis

Frihet eller grön mardröm?

Drogen Cannabis (marijuana & hasch) är på agendan mer än någonsin. Rop på avkriminalisering och legalisering hörs, globala narkotikadebatten är het, ungas attityder är mer tillåtande idag, enligt skolenkäter, och beslagen ökar.
I USA har 16 delstater hittills (mars 2021) legaliserat eller är på väg att tillåta drogen för nöjesbruk och ett 35-tal-tal delstater för ”medicinskt” bruk. Ett industrikomplex (”Big Marijuana”) växer fram som ser en mångmiljardmarknad, och som lärt av tobaksindustrins bakslag. En organiserad normalisering av cannabis i populärkulturen tilltar.

Samtidigt varnar forskning för allt russtarkare (thc-innehåll) cannabis, allvarliga skaderisker, psykisk sårbarhet, hjärnskador och lägre IQ – särskilt för unga vars hjärna är känsligare. /• WHO-rapport 2016 om drogen, översatt till svenska 2019 tillsammans med ett studiematerial (av Länsstyrelsen i Västra Götaland).

Läs mer

Annonser