23,6 miljarder dollar i tobaksskadestånd

Tobaksföretaget R.J. Reynolds har av en jury i Florida dömts att betala 23,6 miljarder dollar i skadestånd till en änka vars man dog av lungcancer 1996. Företaget anses ha vilselett konsumenterna gällande farorna med rökning.


Redan tidigare i veckan dömdes bolaget att betala 17 miljoner dollar i skadestånd till änkan efter en rökare som dog 1996 i lungcancer. På fredagen beslutade juryn om ett straffskadestånd på 23,6 miljarder dollar, motsvarande ungefär 160 miljarder svenska  kronor.

– Juryn ville göra det tydligt att tobaksbolagen inte kan ljuga för det amerikanska folket och regeringen gällande hur beroendeframkallande och dödliga kemikalierna i deras cigaretter är, säger Christopher Chestnut som är en av de advokater som representerar änkan till AP.

R.J. Reynolds advokater anser dock att utslaget går långt utanför vad som är rimligt och inte stämmer med de bevis som presenterats och avser att ansöka om att domstolen inte ska låta utslaget stå fast.

Fallet är ett av många som ursprungligen var en dela av den så kallade Engel grupptalan mot tobaksbolagen. I det fallet utdömdes ett skadestånd på 145 miljarder dollar, men det föll sedan grupptalan avvisades av Floridas högsta domstol. Den ansök att gruppen inte var tillräckligt lika.

Floridas högsta domstol beslutade dock att den bevisning som lagts fram kunde användas om de klagande individuellt stämde tobaksbolagen. Det nu aktuella är ett sådant fall och det där det utdömts det i särklass högsta skadeståndsbeloppet.

Annonser