Ingen nytta med lite alkohol

Måttlig alkoholkonsumtion minskar inte risken för hjärt- och kärlssjukdomar. Det är slutsatsen i en ny stor undersökning som publicerats i ansedda BMJ.

Undersökningen bygger på data från mer än 260 000 deltagare med europeisk bakgrund i 56 studier och använde en särskild variant av genen ”alcohol dehydrogenase 1B” som indikator på låg alkoholkonsumtion.

Enligt professor Juan Casas, som lett studien kan resultatet från studien förenkla vid utformningen av alkoholpolitiken. Till the Guardian säger Casas: “Det har funnits en fråga om låg eller måttlig alkoholkonsumtion är bra bra för ditt hjärta. Denna studie visar att det helt enkelt inte är det.”

Enligt Casas finns det många skäl till att andra undersökningar visat på att de som dricker lite eller måttligt med alkohol har uppvisad lägre risk, till exempel andra motionsvanor och att en de personer som avstår från alkohol på grund av sjukdom ofta räknats med bland de som avstår helt.

Tema: Alkohälsa

Är alkohol nyttigt?

Forskarstudier hävdar då och då att mindre mängder alkohol kan vara nyttigt och minska risken att drabbas av en viss sjukdom.Samtidigt utpekas alkohol ligga bakom över 200 sjukdomar, tillstånd och skador (bl a cancer, mag- och leverproblem, hjärt- och kärlsjukdomar, psykisk ohälsa, fosterskador, olyckor och våldsbrott).

•Européer har högst alkoholkonsumtion i världen. Bör vi verkligen av hälsoskäl dricka mer? •LÄS gärna EU-rapporten ”Alcohol in Europe, a public health perspective” (2006).

Annonser