Varannan Visbykrog serverade unga alkohol

Ålderskontroll är usel på Visbys krogar. När UNF testade tolv krogar så serverade varannan alkohol till tonåringar under 18 år, den yngsta bara 14 år.

Malin Thorson, UNF, är upprörd över att flera Visbykrogar inte klarar ålderskontrollen. Servering på bilden berörs inte.
Malin Thorson, UNF, upprörd över att flera Visbykrogar inte sköter ålderskontrollen. Stället på bilden berörs inte.

Det var i torsdags som Ungdomens nykterhetsförbund lät några minderåriga försöka köpa öl och cider på några krogar. Kontrollerna gjorde av unga mellan 14 och 17 år.

Vid två tillfällen frågade personal efter legitimation, men serverade dem alkohol ändå – den ena sa att det var hemma, den andra visade att den unga var 17 år och 10 månader.

– Det är skandalöst att servera 14-åring alkohol, jag blir upprörd. Ingen förbättring verkar ha skett sedan vi för två år sedan testade i Visby, säger Malin Thorson, ordförande i UNF, till Drugnews.

Då blev en 16-åring serverad alkohol på samtliga åtta krogar som besöktes. En polisanmälan gjorde mot krogarna, men ärendet lades ner efter brist på bevis. Denna gång har UNF valt att inte polisanmäla, men kontaktade Region Gotland om att varannan av tolv krogar serverat minderåriga öl eller cider.
– Inte acceptabelt. Vi vet nu vet vilka sex krogar det gäller och tillsynsmyndigheten kommer öppna ett ärende. Ställen kommer få ge sin syn på det som hänt och berätta hur rutinerna ser ut, säger folkhälsostrateg Håkan Jonsson till Drugnews.

Han är lite förvånad över tonåringarna har serverats alkohol eftersom kommunen haft återkommande samtal med krognäringen på ön om ansvarsfull alkoholservering.
– Jag har en bestämd känsla att flera restauranger under Almedalsveckan inte är på topp vad gäller vaksamhet, då man ofta har en lite äldre, stadd publik.

Han tog upp det inträffade på ett tidigare planerat samordningsmöte i fredags eftermiddag med länsstyrelsen och polisen.
– Får vi indikationer av det här slaget, så håller vi nog ett vakande öga på de berörda ställena framöver, säger Håkan Jonsson.
Krogar som inte klarar alkoholservering kan få erinran, varning eller efter återkommande anmärkningar mista tillståndet.

Sedan i maj får kommuner skicka ut personer som fyllt 18 år men har ungt utseende att göra kontrollköp som del av tillsyn. Det gäller försäljning av folköl, tobak och läkemedel i livsmedelsbutiker. Men inte för krogar.

– Det måste bli en lagändring så att även krogar kan kontrolleras så här. UNF kan inte stå för tillsyn av hela landets krogar, säger Malin Thorson på UNF.

Håkan Jonsson på Region Gotland håller personligen med och tror att provköp med unga skulle vara en bra metod för kommunen att förbättra tillsyn av alkoholserveringar. För att tillsammans bättra läget, inte sätta dit någon.

Överlag har det varit lugnare under Almedalsveckan hittills än tidigare vad gäller alkoholrelaterat stök. Två berusade har omhändertagits (LOB) och det har gällt vuxna. Även under den mer ungdomsinriktade Stockholmsveckan har varit lugnare senare år. Annat var det för ett tiotal år sedan. Efter ökade problem med onyktra ungdomar från fastlandet, så startades då en särskild tillnyktringsenhet för dem. Varje sommar omhändertogs 50-60 fulla ungdomar några år, många från stockholmsområdet. Ifjol var de bara en handfull och enheten har stängts.

Annonser