Systemet bjöd minderårig på alkohol

Systembolagets gäster bjöds  alkohol. Även en 17-årig flicka. Foto: UNF
Systembolagets gäster bjöds alkohol. Även en 17-årig flicka. Foto: UNF

På Systembolagets Almedalsmingel i landshövdingens trädgård i tisdags serverades en 17-årig flicka alkohol. Hon var medlem i UNF som testade ålderskontrollen.

Flickan tillfrågades inte om sin ålder vare sig i entrén eller vid buffén där hon pekade på en alkoholhaltig öl och fick den serverad.

– Det är dåligt. Systembolaget ska ju vara bäst i klassen, men vi ser att kontrollen inte fungerar även på andra ställen. Det här visar tydligt ett av problemen med att ha mingel med alkohol. Det är exkluderande och stänger ute unga och personer som inte vill vistas i alkoholfylld miljö. Och ökar risken att den hamnar i fel händer, säger Malin Thorson, ordförande Ungdomens nykterhetsförbund.

Systembolagets presschef beklagar det inträffade.
– Pinsamt, bara att beklaga. Vi har gjort fel. Det var inte tanken att det skulle vara minderåriga på tillställningen. Vi får lära av våra medarbetare i systembutikerna som är bättre på ålderskontroll och engagera dem här i framtiden, säger Lennart Agén till Drugnews.

Ifjol var Systemets mingel helt alkoholfritt, men i år valde man servera både öl, vin och alkoholfritt. Men inte starksprit.

• Varför fortsatte ni inte med alkoholfritt mingel – så att alla åldrar kan vara med?
– I år fokuserade vi på hållbarhet och vill kunna servera både alkoholhaltiga och alkoholfria drycker. Hur vi gör nästa år är inte bestämt, svarar Agén.

Systembolagets VD Magdalena Gerger välkomnade gästerna.
VD Magdalena Gerger välkomnade gästerna.

På Systembolagets mingel var cirka 170 personer inbjudna – politiker, tidigare ministrar, organisationsmänniskor med flera. Enligt Agén knöts många kontakter. Och UNF är välkommen även i framtiden.
– Ja, vi har bra relationer med såväl nykterhetsrörelsen som andra aktörer.

Och ölglaset? Det lät den minderåriga flickan stå kvar på bordet i landshövdingens trädgård.

Annonser