14-åring lurade Systembolaget

En 14-årig kille – sminkad och utklädd till tant – lyckades handla alkohol i en systembutik i Göteborg. ”Visst blev vi blåsta, svårt hindra när någon agerar så målmedvetet”, säger Systembolagets presschef till Drugnews.

William efteråt. Foto: Privat/Instagram
William efter systembesöket. Foto: Privat/Instagram

Det var i lördags som 14-åriga William gick in i systembutiken vid Kungsportsavenyn i Göteborg. Han hade förberett sig noga genom låtit sig bli sminkad på Åhléns och klätt sig med kappa, tanthatt och scarf.

– Jag vet att tanter aldrig behöver visa leg på Systemet så min tanke var att det kanske går att köpa ut om jag klär ut mig till tant. Vi ville testa något som ingen annan, vad vi vet, har lyckats med, säger William till GP.

Han hade plockat till sig 20 cider och alkoläsk med 4,8 procents alkoholhalt och blev nervös i kön när han märkte att de före fick visa legitimation. Eftersom han har ljus röst, så sade han inget och undvek kassörskans blick.

Hon scannade dryckerna och sade ”det blir 238 kronor tack”. Tonåringen gav henne tre hundralappar, packade ner flaskorna och skyndade ut.
– Utanför tog jag av mig kappan och hatten och kompisen och jag märkte direkt att flera som passerade förbi började garva och några kom fram och ville ge mig high fives.
På Instagram lade han ut några bilder som snabbt delas på sociala medier.

Lennart Agén, Systembolaget.Systembolagets presschef är måttligt road.
– Jag har aldrig hört om något liknande. Han var målriktad, syftet var att lura systemet, och han lyckades. Det är svårt att hindra när någon sminkar sig så här, säger Lennart Agén till Drugnews.

Han påtalar dock att 14-åringen tidigare hade nobbats vid systembutiken i Nordstan där personal tyckte han såg lite väl målad ut.

• Kommer även tanter behöva visa legitimation i framtiden på Systemet?
– Det är ju en ny dimension i vårt kontrollarbete, men jag tror inte vi ska skärpa det mot just äldre damer. Träffsäkerheten idag är 97-98 procent vid de kontrollköp som görs av personer som ser unga ut, säger presschef Lennart Agén.

Åldersgränsen på Systembolaget vid alkoholköp är 20 år. Även påverkade personer och kunder som misstänks ska langa vidare stoppas.

Annonser