Tonårsföräldrar nekar langa

Så gott som alla föräldrar till landets niondeklassare (99,2 procent) säger numer nej till att ge sina tonåringar alkohol att dricka på egen hand. Och ytterst få unga tjatar på sina föräldrar om att få, visar en Sifo-enkät. | Lästips: Tonårsparlören!

Enkäten har gjorts på uppdrag av Folkhälsomyndigheten, 2100 föräldrar med barn födda 1998 blev uppringda.

Vuxnas inställning att inte ge alkohol till sina ungdomar har vuxit sig mycket stark numer. Över 99 procent tycker inte det är okey att ge alkohol till sin tonåring att dricka på egen hand. Och bara 2,2 procent har blivit tillfrågade av sitt barn om att få alkohol för att dricka på annan plats.

– Det är glädjande att föräldrars attityd till langning blir allt mer restriktiv. I takt med denna utveckling ser vi att alkoholkonsumtionen bland unga minskar. Barn som är väl medvetna om sina föräldrars inställning och förväntningar, lever lättare upp till dem, säger Anna Jansson, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, i en kommentar.

Vid skolavslutningar är ett av de tillfällen då flera ungdomar dricker alkohol.
Forskning visar att barns som får alkohol av föräldrarna även dricker mer.

Men vanligaste källor till alkohol bland unga är via pojk- och flickvänner, kompisar och äldre syskon. ”Andra vuxna” och föräldrar kommer långt efter, enligt CAN-rapport om Skolelevers drogvanor.

B931-FHI-tankom-log1minim2.jpg Några föräldratips inför skolavslutningen från Folkhälsomyndigheten och informationskampanjen Tänk Om:
• Tala om alkoholfrågan före avslutningen och om förväntningarna – föräldrarnas såväl som barnet och dess kompisar.

• Vilka signaler förmedlar föräldern? Också en liten flaska i snöre runt halsen vid studenten kan uppmuntra till att fira med alkohol.

• Enas med andra föräldrar om gemensamma regler.

Vilka regler har skolan satt upp kring avslutningsfirandet?


Tonårsparlören
– en handbok från IQ-initativet som i år skickas ut till 97 000 föräldrar med barn som fyller 14 år. Den syftar till att underlätta samtal om alkohol mellan föräldrar och deras barn.

Foto från Tonårsparlören.se
Foto från Tonårsparlören.se

 

 

 

• 

Annonser