Vinhandlare åtalas för alkoholbrott

Ägaren till Best Shopping som handlat med österriskiska viner via nätet åtalas vid Stockholms tingsrätt för grov olovlig alkoholförsäljning i Sverige. Ett mål som kan bli vägledande. Mannen riskerar fängelse och att få betala företagsbot.

POLISRAZZIA i mars mot nätvinhandlaren. Foto: Peder Molin
POLISRAZZIA i mars mot nätvinhandlaren. Foto: Peder Molin

Åklagaren beslutade i mars om husrannsakan i Peder Molins butik i Stockholm, där exklusivt vin från Österrike höll på att packas om. Cirka 200 flaskor till ett tjugotal kunder som beställt via hans hemsida Handlavin.se beslagtogs.

Hans företag misstänks enligt åtalet ha bedrivit vinförsäljning för drygt 246 000 kronor mellan augusti 2011 till mars 2014.
– Det har inte varit någon hobbyverksamhet, utan otillåten distanshandel med alkoholförsäljning i Sverige till svenska kunder. Ett grovt brott då det bedrivits yrkesmässigt som del i näringsverksamhet, säger kammaråklagare Jonas Svanfeldt till Drugnews.

Åklagaren yrkar även på en företagsbot på 250 000 kronor ska betalas till staten. Ministraffet för grovt brott mot alkohollagen är sex månaders fängelse, men åklagaren säger att förmildrande omständighet är att Molin inte sålt till personer under 20 år och att han varit registrerad hos Skatteverket och betalat alkoholskatt.

Ekologiskt vin. Foto: Handla.se
Ekologiskt vin. Foto: Handla.se

Själv förnekar Peder Molin att han begått brott.
– Enligt vår tolkning ryms verksamheten inom EU-rätten och Molins företag har varit en oberoende mellanhand, vilket är tillåtet, säger hans advokat Henrik Nilsson till Drugnews.

Molin har mått dåligt efter polisrazzian 19 mars och nu beslutat att stänga nätbutiken.
”Jag anser att Sverige har agerat fel i detta fall genom att slå till mot en liten näringsidkare som haft alla tillstånd som kan sökas och blivit godkänd för sin verksamhet och inte drivit verksamheten med vinstsyften, utan genom sin stora passion för kvalitetsvin”, skriver han i ett pressmeddelande.

I höstas lade en annan åklagare ner en förundersökning mot matkedjan City Gross som börjat erbjuda leverans av viner till matkassekunder via ett bolag i Danmark.

• Drugnews: Nu åtalas en vinälskare som erbjudit exklusiva viner i liten skala, medan stora City Gross kan fortsätta, var är logiken?
– Jag har inte sett till storleken, utan att han brutit mot alkohollagen. Det andra fallet du nämner har annan åklagare bedömt, svarar åklagare Jonas Svanfeldt.

Detta är första åtalet från ett tiotal polisanmälningar mot näthandel med alkohol som nykterhetsorganisationen IOGT-NTO gjorde för över två år sedan. Målen har dragit ut på tiden på grund av andra polisprioriteringar, de flesta har lagts ner i brist på bevis.

– Vi välkomnar detta åtal och att det prövas i rätten, men fler av anmälningarna borde gått vidare. Det handlar om försäljning som hotar Systembolagets monopol, säger Annika Myhre, förbundsjurist på IOGT-NTO, till Drugnews.

Samtidigt hoppas hon att alkohollagen blir tydligare på området. Regeringen har tillsatt en snabbutredning för att se över om alkoholerbjudande, näthandel och olika samarbeten, som exempelvis det City Gross bedriver, är lagliga eller om lagen bör ändras.

Länk till åtalet mot Best Shopping. Rättegång blir troligen först till hösten i Stockholms tingsrätt. Se SvD:s ledare ”Vinälskare riskerar fängelse”.

Annonser