IOGT-NTO-kampanj mot Gunnar Hökmark

Systembolagets monopol ”bör gradvis avskaffas, särskilt för vin”, sade Gunnar Hökmark, moderat toppnamn i EU-valet, i P1 Morgons utfrågning. Nu startar IOGT-NTO en blixtkampanj för att skicka honom på alkoholkurs.

Det var på en kortfråga i Sveriges Radios intervjuserie med toppkandidater inför EU-valet som han i tisdags svarade.

Linda Engström
Linda Engström

– Hans uttalande var okunnigt och korkat och skulle leda till sämre folkhälsa i Sverige. Han borde ha bättre koll. Vi samlar nu in namn för att göra Hökmark mer alkoholkunnig, säger Linda Engström, IOGT-NTO:s kommunikations- och påverkandechef, till Drugnews.

• Vill ni alltså varna väljarna från att rösta på honom i EU-valet på söndag?
– Vi tar inte partipolitisk ställning. Men i sakfrågan måste vi reagera. Han kommer nog till Bryssel, han är deras förstanamn, och då är det viktigt att han ökar sin kunskap om alkoholpolitik, svarar hon.

Stödet för Systembolagets detaljhandelsmonopol har ökat bland svenskarna – cirka 70 procent stöder det. Men Moderaterna är splittrade.

Enligt partisekreterare Kent Persson vill Moderaterna behålla monopolet, men partiets talesperson i alkoholfrågor Isabell Jernbeck säger till Sveriges Radio att åsikterna går isär och att det inte finns partistämmobeslut. Hon vill inte helt ta avstånd från Hökmarks uttalande.

IOGT-NTO:s blixtnätkampanj ”Gunnar Hökmark där. Mindre frihet här.”Kampanj
Ju fler som skriver på, desto mer påkostad kurs hos alkoholforskare är nykterhetsorganisationen beredd att erbjuda honom.

Annonser