Vårdchef stal patienters morfin

En chef på Akademiska sjukhuset i Uppsala har erkänt stölder av bland annat morfin. Läkemedel har gått till chefens missbruk istället för smärtpatienters lindring, enligt personalen.

Stölderna av narkotikaklassade läkemedel ska ha pågått minst 1,5 år från ett medicinskåp på en avdelning. Rutiner skärptes, men svinnet fortsatte och stämningen påverkades negativt då personal började misstänka varandra.

För sex veckor sedan erkände chefen sina missbruksproblem för ledningen. Detta sedan denne ertappats av anställda som rapporterade det.

Chefen kom ibland in och hjälpte till med att ge patienter sprutor, även om det inte ingick i arbetet. Men smärtlindringen verkade inte fungera, chefen skyllde på att ampuller gått sönder i automaten och bad anställda signera, berättar anställda för UNT.

Personal tycker att det dröjt lång tid innan sjukhuset polisanmälde chefen. Som information gavs att planering pågick för hur missbrukande chefen skulle få vård för att kunna återvända till arbetet.
– Personalens integritet och patientsäkerheten var underskattad, säger en av de anställda till UNT.

Enligt sjukhusets kommunikationschef Henrik Pederby finns inga belägg för att patienter kan ha kommit till skada. Och att sjukhuset gjort allt för att försöka stoppa stölderna.
– Vi har gjort ett flertal polisanmälningar och aktiviteter under den här tiden. Vi har ändrat våra rutiner för att motverka stölderna och genomfört interna utredningar. Det här har varit ett pågående ärende, säger Henrik Pederby till UNT.

Annonser