Rekordbeslag av khat i Götborg

Hela 816 kilo av växtdrogen khat beslagtogs av tullen i slutet av april i Göteborgs hamn. Narkotikan kom med båt från England. Två personer är häktade.

Det var 25 april som kontroll gjordes i Skandiahamnen och drogerna hittades i totalt 199 lådor som kommit med trailer på båt till Göteborg. Frakten var adresserad till ett företag i Västerås, som enligt tullverket enbart användas för smuggling.

Efter spaning kunde två personer – födda 1981 och 1967 – hemmahörande i Göteborg gripas när de skulle lasta över lådorna. De båda anhölls och häktades senare misstänkta för grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott.

– Med tanke på den stora mängden narkotika och tillvägagångssättet tyder detta på organiserad brottslighet, säger Ingela Östmark, chef för tullkriminalen i Göteborg, i en kommentar.
Utredningen är inte ännu klar, organisatörerna ska försöka spåras och hon utesluter inte att fler kan komma gripas.

Beslaget är det största beslaget som tullverket gjort av den centralstimulerande växtdrogen och mängden har ett straffvärde på cirka tre års fängelse om männen fälls.

Khat (kat, qat) odlas bland annat i Afrika och transporteras till Europa och tuggas särskilt av personer i avgränsade östafrikanska invandrargrupper.
Sedan Nederländerna narkotikaklassade khat är det idag främst Storbritannien som används som transitland till Europa. Men även brittiska regeringen planerar nu att förbjuda drogen, vilket skulle försvåra smugglingen in till EU. Sverige narkotikaklassade khat redan 1989, tullen gör stora beslag. Ifjol stoppade tullen 7,5 ton av drogen, hittills i år har 5,4 ton beslagtagits.

Annonser