Törs ej skriva bok om Christiania

KÖPENHAMN Danske dokumentärförfattaren Peter Øvid Knudsen ger upp planerna på en bok om ”Pusher Street” i Christianian där droghandeln fortgår.

Peter Øvid Knudsen

Detta efter rädsla för repressalier från organiserad brottslighet och råd från polisen.
– Jag var tvungen att inse att det finns ett stort fält med högt allmänt intresse som jag inte vågar skriva om. Det är självcensur baserad på goda råd från polisen som jag inte kan ignorera. Därmed måste jag överge projektet helt och hållet, säger Knudsen till Jyllands-Posten.

En av dem som avrått honom är Steffen Steffensen, som leder Task Force Pusher Street vi Köpenhamnspolisen.
– Det är korrekt att jag sagt att det är en dålig idé, och det tycker jag fortfarande, säger han till tidningen. ”Jag rådde honom att ta hänsyn till hans barns och sin egen säkerhet”.

Den respekterade författaren Knudsen har skrivit flera inträngande böcker, bland annat om hippietiden, vänsterterrorister, Danmark under andra världskriget. Han inledde sedan en research för berätta historien om Pusher Street i Christiania. Platsen är numer känd som centrum för en miljardhandel av cannabis, som enligt polisen styrs av mc-gänget Hells Angels.

Folketingspolitiker från olika läger tycker det är orimligt att författaren Peter Øvid Knudsen måste ge upp sina bokplaner.
– Det illustrerar att Christiania inte är en fristad, utan ett parallellsamhälle, där man inte har samma frihetliga rättigheter som i övriga landet, säger Venstres rättstalesman Karsten Lauritzen till nyhetsbyrån Ritzau.

Turister överfalls om de tar bilder kring Pusher Street, journalister törs inte gå dit och nu en författare som måste ge upp bokplanerna. Även politikers säkerhet vid besök i Christiania har bekymrat polisen.

Annonser