IOGT-NTO:s behandlingshem i konkurs

Behandlingshemmet Nya Nyhyttan AB utanför Nora har försatts i konkurs. Detta efter ekonomiska problem och en konflikt mellan styrelsen och föreståndaren som skickat hem klienterna och fick sparken.

Nya Nyhyttan drevs sedan 2010 av två lokalföreningar av IOGT-NTO (3 Örebro och Agir i Karlstad). Tanken var att fortsätta med avgiftning av missbrukare och börja utveckla behandling och utslussning.

Men verksamheten har haft återkommande problem och bytt föreståndare tre gånger och fått kritik av Arbetsmiljöverket, sedan Socialstyrelsen för att saknat utbildad personal för den behandling som bedrevs. Ärendet lades dock ner efter brister åtgärdats.

Nyligen rapporterades åter personalproblem efter att arvoden inte betalats ut och föreståndaren valde att skicka hem alla klienter.
– Jag saknar socionomkompetens och behandlingspedagogskompetens. Alltså erfaren personal som också kan handskas med de här människorna, som liksom inte gör som man säger, sade Louise Ornell till SVT:s Tvärsnytt.

Hon fann bristerna så allvarliga att patientsäkerhet inte kunde garanteras och anmälde det till Inspektionen för vård och omsorg. I mitten av april avskedades hon av styrelsen.

– Vi hade ett möte 1 april och då sade hon inget om detta, men började sedan tömma vår avgiftningsenhet utan att informera styrelsen. Hon har jobbat illojalt mot företaget och vi tog med stöd av arbetsalliansens jurist beslutet att avskeda henne, sade häromdagen Per Holm, styrelseordförande i Nya Nyhyttan, till Drugnews.

Han bedömde då läget ytterst allvarligt. Företaget hade likviditetsproblem och skulle diskutera olika alternativ vidare om verksamheten. Valet blev alltså att begära företaget i konkurs, vilket Örebro tingsrätt beslutade om i tisdags. Bolaget hade över 300 000 kronor i obetalda skulder som gått till kronofogden, enligt Nerikes Allehanda.

Enligt Per Holm berörs ett 15-tal personal, varav sju fast anställda, av behandlingshemmets kris. IOGT-NTO centralt har försökt stötta Nya Nyhyttan, men lokalföreningarnas styrelser hade avgörandet.

• I februari rånades HVB-hemmet av två påverkade klienter som under hot stal medicin och försvann med företagets minibuss. Efter en polisjakt stoppades fordonet i Göteborg med spikmatta, männen greps och dömdes senare till fängelse. Enligt Per Holm hade den händelsen inget med företagets övriga problem att göra. Han menar att det är sådant som kan hända personer med beroendeproblem och att personalen skötte det professionellt och rutinerna sågs över.

Tema: VÅRDEN

MISSBRUKSVÅRD…

… en rättighet? Privat eller offentlig? Kommun eller region? Risken stor för sköra samsjukliga personer bollas runt mellan institutioner som inte tar ansvaret. Ett huvudmannaskap för beroende- och psykiatrin utreds, och tillsynen av barn- och ungdomspsykiatrin ska stärkas. Men en översyn av svenska narkotikapolitiken och ta fram underlag för en nollvision mot narkotikadödsfall och fokusera mer på behandling och prevention, som riksdagen uppmanat regeringen att göra, har våren 2021 ännu inte påbörjats.

Läs mer

Annonser