Ett ton heroin i beslag till havs

LONDON Som led i en större operation mot narkotikasmugglare i Indiska Oceanen bordades i veckan en segelbåt utanför Östafrikas kust av brittiska och australiensiska marinen. Heroin värt motsvarande 1,5 miljarder kronor hittades.

Det hittills största beslaget 1 032 kilo heroin av den internationella flottstyrkan Combined Maritime Forces (CMF), som består av marina styrkor från 30 länder där också Sverige ingår, tillkännagavs på fredagen av brittiska försvarsdepartementet.

Segelbåten bordades i havet mellan Tanzania och Kenya. Narkotikan hittades förpackade i hundratals plastpåsar gömda under en last av cement. Beslaget betecknas som det hittills största som gjorts av CMF och utgöra ett hårt slag mot droghandlarna.

– Det skedde som ett led i en större operation mot narkotikasmuggling i Indiska oceanen som bidrar till att finansiera organisationer som al-Qaida, säger kommendören Jeremy Blunden, brittisk marinofficer som ledde tillslaget, till medier.

Det var det sjätte heroinfyndet i havsområdet sedan januari av de två flottstyrkorna. Det i veckan är i särklass störst och destruerades efter analys och dokumentation.

Annonser