Våldsam kokainliga åtalas

Fjorton personer åtalas för grova narkotikabrott i Stockholm. Flera av dem gängmedlemmar i Hässelby som finansierat extremt våld i förorten genom att sälja kokain till hundratals personer.

Polisen slog till i oktober och grep unga män i Vällingby och Hässelby i gänget ”Lejonen” som låg konflikt med ett annat gäng i Tensta, bland annat om narkotikamarknad. Flera av dem nyinflyttade unga, uppväxta i splittrade familjer, och brott eskalerat.

Efter gripanden har det blivit lugnare i området och allmänheten upplever ökad trygghet, enligt Västerorts polismästare Elisabeth Anestad.

Av ett 60-tal skjutningar i Västerort senaste två åren kan minst hälften knytas till kriminella konflikter, flera med band till ”Lejonen”. Men rättssystemet har haft svårt att få dem fällda för våldet, få vågar vittna.

Därför började polisen istället kartlägga deras intäkter, det vill säga narkotikahandeln. Spaning, filmer, avlyssning visar hur de via sms sålt kokain och leverat till kändisar, mediefolk och vanlig folk.
– Genom att köpa kokainet har man finansierat extremt våld i förorten, säger Elisabeth Anestad till Dagens Nyheter.

Förutom tolv misstänkta (varav elva är häktade) i nätverket, så åtalas två personer som levererat narkotikan till dem. Dessutom 21 av de många köparna. Förutom narkotikabrott, övergrepp i rättssak, så åtalas några även för grova vapenbrott.
Rättegången i Stockholms tingsrätt inleds 5 maj.

Tema: GÄNGEN

Grov organiserad brottslighet
ibland kallad maffia

har ökat både i Sverige och utomlands. Kriminella lokala nätverk etableras ofta i socioekonomiskt utsatta bostadsområden och invånarna drabbas. Enligt polisens bedömning 2021 så fanns det 61 utsatta områden, varav 19 särskilt utsatta, i Sverige. Insatser görs för att de ska bli tryggare och tas bort från listan.

Våld, dödliga skjutningar och sprängningar har fortsatt öka mellan gängen, vittnen vill/vågar inte berätta. Cannabis är viktig inkomstkälla för nätverken.

Maffialiknande nätverk profiterar på narkotikahandel, utpressning, andra brott, ibland även laglig verksamhet (t.ex i Italien). Pengar tvättas ofta via banksystem.

Läs mer

Annonser