Ungdomsvård för mord efter knarkskuld

En knarkskuld ledde till att en man som lånat ut pengar sköts till döds i Östhammar. Två tonåringar döms nu av tingsrätten till sluten ungdomsvård för mord respektive anstiftan till mordet.

Pojkarna missbrukade cannabis och en av dem hade en skuld på 3 000 kronor. De lånade pengar av en 34-årig man, som dock senare ville ha tillbaka 13 000 kronor och uppges hotat att skada pojkarnas familjer.

I bussen på väg från mötet uttryckte den 17-årige pojken besviket att de ”borde klippa honom”. Han övertalade sin 16-årige kompis och utrustade honom med en pistol, ombyteskläder och en mobiltelefon.

En januarikväll tog 16-åringen bussen till Östhammar med pistolen i byxlinningen till den 34-årige mannen. Det blev hotfull situation och 16-åringen riktade vapnet och tryckte av i panik, sköt även flera skott efter den flyende mannen som avled utanför sin dörr. Men pojken ”hade aldrig tänkt i min vildaste fantasi att döda någon”, sade han senare i förhör.

17-åringen nekar till att legat bakom mordplanerna, men hade skickat ett sms: ”skit i det okey”, vilket tingsrätten i Uppsala tror han gjorde för att undvika inblandning efteråt. Då var mannen redan död.

Tingsrätten dömde på Skärtorsdagen 16-åringen till två års sluten ungdomsvård för mordet. 17-åringen till två år och åtta månaders ungdomsvård för anstiftan, men även för del i två butiksrån i Uppsala.

Pojkarna har fått kraftig straffnedsättning på grund av låga ålder. Men de kommer förmodligen att överklaga domen.
– Vi kommer att överklaga domen. I hans ålder ska man inte behöva hamna i en förbrytarmiljö. Vi vill i stället se en ungdomsvård i samarbete med socialtjänsten och med en ordentlig vårdplan, säger 17-åringens försvarsadvokat Hanna Lindblom till UNT.

Åklagarna hade begärt längre strafftider och överväger också att överklaga.

Annonser