Ökade beslag av ”lagliga” nätdroger

 

Beslag av Spice-variant
Beslag av Spice-variant

Tullen och polisen stoppar allt fler nätdroger, men arbetar i motvind. Efter narkotikaklassats kommer ofta av nya ”lagliga” varianter. ”Min sons hjärna kidnappades av droger”, varnar en mamma.

Nya droger strömmar i EUI TV4 berättade i måndags en mamma om hur hennes tonårige son börjat experimentera med nätdrog och tappat livsgnista och skolintresse. Hur han känslomässigt försvann och ”hjärnan kidnappades av drogen”.
– Blunda inte för våra barn, sök hjälp, uppmanade hon andra föräldrar.

Omhändertagande av ”lagliga nätdroger” ökar, rapporterar TV4 och hänvisar till siffror från Statens kriminaltekniska laboratorium. 2011 fick SKL in 298 beslag av oklassade preparat, ifjol 2 553, hittills i år 811 beslag som ofta polisen gjort. Flest stoppades i Västra Götaland ifjol.

– Vi jämställer många av de här drogerna på internet med narkotika, skillnaden är att de inte hunnit bli klassade. Företagen vet precis vad de håller på med och vilken gråzon de rör sig i, säger Ben Wahlin, utredningschef på Västra Götalandspolisens narkotikarotel, till TV4 Nyheterna.

Det handlar ofta syntetiska cannabinoider (”Spice”-liknande) och centralstimulantia (som katinoner). Några av substanserna har lett till svåra förgiftningar och även dödsfall.

Innan en klassning träder i kraft kan hemsidor rea ut dem för att tömma lagren. När preparat förbjuds av regeringen har ”nätdroger” (nya psykoaktiva substanser) ofta redan ersatts genom ändra någon kemisk molekyl och blir vips laglig, med snarlika effekter. De säljs ofta via webbplatser och köparna beställer med ett klick på datorn och får hem dem med posten.

TULLEN vill kunna stoppa nya droger. Lars Hansson med beslag.
Lars Hansson, tullverket

Även tullen har märkt ökade omhändertaganden av oklassade droger.
– Vi kan stoppa dem med hjälp av förstörandelagen, även om de ansvariga inte kan lagföras så får vi bort preparaten från gatan. De är ju inte ofarliga för att de är oklassade, utan blir en lek med döden, köpare vet ofta inte vad de beställer, säger Lars Hansson, nationell narkotikaexpert på tullverket, till Drugnews.

Med hjälp av förstörandelagen som infördes för tre år sedan (som gör det möjligt att stoppa och förstöra ännu oklassade droger) omhändertog tullen ifjol 575 försändelser med oklassade preparat. Det minskar inte i år.
– Droger via nätet är ännu relativt ny väg för droger, och vi märker även att traditionell narkotika som amfetamin och cannabis ökat i postgången, säger Hansson.

Det kan ta upp till ett år att hinna utreda och klassa en ny drog som säljs via internet. Folkhälsomyndigheten, som tar fram underlag för beslut, har nu 74 ämnen i pipeline som utreds, men bara tre anställda utredare.

– Ja, listan har inte blivit kortare, tvärtom. Vi utreder ämne för ämne – samlar information om beslag, användning, toxiska fall, erfarenheter från övriga EU, följer nätshopping, om preparaten är rusgivande och kan orsaka skada, säger Sara Wall, biolog och utredare på Folkhälsomyndigheten, till Drugnews.

Av 117 yttranden som myndigheten gjort till åklagare om olika substanser som stoppats enligt förstörandelagen är det bara en gång man bedömt att den inte kommer att klassas som narkotika eller hälsofarlig vara.

GÅNG / Förra veckan trädde narkotikaklassning av sex nya nätdroger i Sverige. Men 74 andra utreds alltså nu, en är 4:4-DMAR (Dimethylaminorex). En ny farlig drog med hittills två beslag i Sverige, som sprider sig i Europa och även EU utreder – 26 dödsfall har kopplats till drogen i Storbritannien och Ungern.

B600-EU-logg0minimi5.jpgEU oroas över att fler nya droger dyker upp. 2009 upptäcktes 24 nya psykoaktiva ämnen i unionen, år 2012 hela 73 stycken. Det tar tid för medlemsländerna att agera och stoppa dem.
Diskussion förs även om vilket klassningssystem som är snabbast och mest rättssäkert – utreda varje ämne var för sig eller familjeklassa (generiskt) liknande droggrupper. Sverige har hittills valt tillämpa den första varianten.

Annonser