Dyrare supa, röka och snusa

Regeringen föreslår i vårpropositionen skattehöjningar av öl och vin på nio procent, sprit en procent. Snus vill man höja hela 22 procent, men cigaretter bara 4 procent, vilket kritiserats.

Finansminister Anders Borg (M) redovisade budgetpropositionen i onsdags. Förutom dyrare fordonsskatt så vill regeringen även höja skatterna för alkohol och tobak, både av folkhälsoskäl och för att få in mer till statskassan.

Sedan hotet att sänka studiebidragen dragits tillbaka, så föreslår regeringen ytterligare högre alkoholskatt. Istället för 5 procent, så vill Borg nu höja den med 9 procent för öl och vin och 1 procent för starksprit.

Högre alkoholskatt föreslås...
Högre alkoholskatt föreslås…

Det innebär att en flaska vin blir cirka två kronor dyrare än idag, en flaska öl cirka 50 öre och en 70 centiliters spritflaska som idag kostar två hundra kronor blir ett par kronor dyrare från år 2015.

Vi får se om alkoholleverantörerna svarar med att sänk marginalerna till Systembolaget, som efter senaste skattehöjningen i årsskiftet, för att priset inte skulle gå upp nämnvärt för flera sorter.

Även för rökare och snusare blir det dyrare framöver, om förslaget går igenom.
Cigaretter vill finansdepartementet höja 4 procent och snus hela 22 procent. Det innebär att ett paket cigaretter blir knappt ett par kronor dyrare, medan snus blir mellan 2:50 och 4:50 kronor dyrare per dosa, beroende på sorter.

... och dyrare snus.
… och dyrare snus.

I helgen pekade Anders Borg i en tv-intervju i Nyhetsmorgon ut snuset som ”ett väldigt allvarligt samhällsproblem”.
– För mig är det viktigare att vi har mer undervisningstid i matematik och att vi har en tioårig grundskola än att det är billigt att snusa, sade han.

Nu anklagas regeringen för att gå cigarettindustrins ärende genom att höja skatten för snus mycket mer och riskerar reta upp en miljon snusare i landet.

De flesta anser att högre skatt på alkohol och tobak är försvarliga intäktskällor, men extrahöjningen på snus möter kritik från oppositionen.
– Regeringen löser inte problemen med att höja snuset. Dels är rökning ett större folkhälsoproblem, dels saknas rejäla satsningar mot arbetslösheten i budgeten, sade Ulla Andersson (V) till flera medier om vårpropositionen.

Totalt hoppas regeringen få in drygt sju miljarder kronor extra till statskassan genom förslaget nästa år, varav 760 miljoner på höjda skatter på alkohol och 790 miljoner på tobaksskatter.

Finansminister Borg beskrivet ekonomin något stabilare nu, men varnar för ”aprilväder”, alltså snabba svängningar. Det behöver sparas och höja vissa skatter för att kunna finansiera skolsatsningar och bygga upp skyddsvallar för välfärden. Inga skattesänkningar för pensionärerna finns med i förslaget – trots att det är valår.

Annonser