Sex nya droger narkotikaklassade

Påse med Pyrazolam, märkt "icke för mänskligt bruk".
NU STOPPAD. Pyrazolam, påse märkt ”icke för mänskligt bruk”.

Från tisdag är sex nya ämnen klassade som narkotika efter ett regeringsbeslut. Substanserna har sålts via nätet och missbrukas och flera personer har fått söka vård.

De ämnen som från 8 april narkotikaklassats är MDAI, ett ämne som strukturell liknar ecstasy; katinonerna 3,4-DMMC och 4-EMC (liknar fruktade tidigare klassade drogen mefedron); och bensodiazepinerna flubromazepam, diklazepam och pyrazolam.

De har fått ökad spridning i landet och inget av dem används för medicinska ändamål, enligt Folkhälsomyndigheten som har utrett substanserna. De ger rus och kan vara beroendeframkallande.

I de flesta fall har beslag gjorts och personer tvingats söka vård för bieffekter av substanserna.
– De säljs ofta via internet och till ungdomar. Vad gäller pyrazolam så har flera förgiftningar drabbat de som tagit drogen och tullen har tagit mycket i beslag, säger farmaceuten Anders Persson till Drugnews.

Tullen beslagtog ifjol 20 000 tabletter pyrazolam och Giftinformationscentralen har fått in 33 rapporter om allvarliga biverkningar, varav 29 från sjukhus. Drogen kan bland annat ge hög puls, kräkningar, överkänslighet och hallucinationer. I kombination med alkohol och andra droger ökar risken för depression och dödsfall.

En man som tagit cirka 40 tabletter ”pyra” drack sedan alkohol på en fest innan allt blev svart och sedan pratade ”krypiskt med olika personer”.
”Dem hade beställt 2 taxibilar för att få hem mig från festen, den första hade tydligen lämnat direkt efter att jag hotat honom med tårgas…. Allt föll ut väl i slutändan men med extrem ångest som följd”, berättade han på Flashback.

Annonser