Riskabla marijuana-kakor

Reklam för ätbara cannabis-produkter.
Reklam för ätbara cannabis-produkter.

DENVER Det är riskabelt att äta cannabis-kakor. Fler patienter har senaste månaderna kommit till sjukhus i Denver, Colorado, där tillgången på marijuana i olika former ökat efter legaliseringen. En ung mans död sätter fokus på problemet.

Läkaren Scott Bentz berättar för The Denver Post att han sett fler patienter komma akut till sjukhuset efter att konsumerat marijuana i ätbara former. Det är lättare att överkonsumera än vid pot-rökning, varnar han.

De nya drogprodukterna – som tas fram i växande antal varianter – kan ge olika bieffekter, från intensiv ångest till kraftig sedering (dämpande).
– De ätbara är som en helt annorlunda boll av vax, du vet bara inte vad du kommer att få, säger doktor Bentz som är medicinsk chef för räddningstjänsten vid Presbyterian/St. Lukes Medical Center till tidningen.

De potentiella riskerna med ätbar cannabis fick ökad uppmärksamhet i Colorado efter att en 19-årig collegestudent förra månaden ätit marijuana-kakor hoppade från en hotellbalkong. Hans död klassas som olycka i en rättsrapport. Han hade blivit påverkad och upprörd. Men det är oklart hur mycket han åt och hur länge innan han avled.

Polisen i Denver utreder om delstatens lagar kan användas för åtal mot den som gav studenten marijuana-kakan. Åldersgräns för att få köpa cannabis är i Colorado 21 år.

Idag får ätbara produkter i delstaten innehålla högst 100 milligram av rushalten THC. Det motsvarar cirka tio portioner och är tänkta att knapra i sig under längre tid, inte konsumeras direkt. Lagstiftare väntas nu att föreslå en lag om att sänka den nivån, skriver Denver Post. Ovana användare kan äta för mycket innan de känner av omedelbara effekterna. Mängden kan även skilja sig från vad som anges på etiketten, ätbara omfattas inte ännu av obligatorisk kontroll.

Tema: Cannabis

Frihet eller grön mardröm?

Drogen Cannabis (marijuana & hasch) är på agendan mer än någonsin. Rop på avkriminalisering och legalisering hörs, globala narkotikadebatten är het, ungas attityder är mer tillåtande idag, enligt skolenkäter, och beslagen ökar.
I USA har 16 delstater hittills (mars 2021) legaliserat eller är på väg att tillåta drogen för nöjesbruk och ett 35-tal-tal delstater för ”medicinskt” bruk. Ett industrikomplex (”Big Marijuana”) växer fram som ser en mångmiljardmarknad, och som lärt av tobaksindustrins bakslag. En organiserad normalisering av cannabis i populärkulturen tilltar.

Samtidigt varnar forskning för allt russtarkare (thc-innehåll) cannabis, allvarliga skaderisker, psykisk sårbarhet, hjärnskador och lägre IQ – särskilt för unga vars hjärna är känsligare. /• WHO-rapport 2016 om drogen, översatt till svenska 2019 tillsammans med ett studiematerial (av Länsstyrelsen i Västra Götaland).

Läs mer

Annonser