Polisrazzia hos nätvinhandlare

Stockholmspolisen har gjort tillslag mot en nätvinhandlare och beslagtagit vinflaskor som han skulle leverera till ett tjugotal kunder. Hans företag är ett av de tio som IOGT-NTO polisanmälde för drygt två år sedan för brott mot alkohollagen.

Nyligen rullade en piketbil fram till Peder Molins butik i Hjorthagen i Stockholm och poliser bar ut cirka 200 flaskor exklusivt vin. Det var paket där svensk alkoholskatt och moms var betald och som han som ”oberoende mellanhand” från företaget Best Shopping skulle lämna vidare till kunderna som han beskriver som vinentusiaster.

Nu har hans webbplats Handlavin.se stängt tills vidare efter polistillslaget.
– Det är oerhört tråkigt, det har tagit mig hårt, jag mår dåligt och får se hur jag ska göra i framtiden, säger Peder Molin till Drugnews.

– Jag är inget hot mot folkhälsan, utan hjälper till med privatimport av vin från Österrike som EU-domstolen sagt att Sverige måste acceptera. Nu har jag blivit delgiven misstanke om att under 2,5 år i strid med detaljhandelsmonopolet ha sålt vin till svenska kunder för minst 250 000 kronor.

Han ser det som en fullt laglig bisyssla, närmast hobbyverksamhet, är registrerad hos Skatteverket som distansförsäljare, men misstänks nu för grov olaglig alkoholförsäljning. Han riskerar nu fängelse mellan sex månader och sex år, enligt hans pressmeddelande.

Bakgrunden är en EU-dom 2007 (Rosengrensmålet) som tillät privatpersoner att distansköpa alkoholdrycker och få dem hemfraktade av oberoende transportör inom unionen. Under förutsättning att svensk alkoholskatt betalas. Men flera företag som bildats sedan dess sköter inte bara transporter, utan flera andra tjänster som beställning via hemsidor och skickar alkoholreklam till kunder.

Peder Molin var en av nätvinhandlare som polisanmäldes i november 2011 av nykterhetsorganisationen IOGT-NTO för brott mot alkohollagen.
– Vi vet inte varför polisen agerar just nu. Det har tagit väldigt lång tid efter vår anmälan, men det är ju bra att det rör på sig. Verksamheten måste prövas rättsligt och lagen tydliggöras, det handlar om kommersiell förmedling riktad till svenskar som kan hota Systembolagets detaljhandelsmonopol, säger förbundsjurist Annika Myhre till Drugnews.

Peder Molins advokat lämnade i fredags in en begäran om att vinbeslaget ska hävas. På tisdag är förhandling om saken utsatt i Stockholms tingsrätt.
– Vi ska försöka övertyga rätten om att beslaget inte är rimligt och att verksamheten inte strider med alkohollagen, säger Henrik Nilsson, på Com Advokatbyrå, till Drugnews.
Han bedömer ärendet som ovanligt, särskilt om det skulle gå vidare till åtal, eftersom andra förundersökningar lagts ner.

Hos Skatteverket har ett hundratal alkoholhandlare registrerat skattekonto, det är mest vinklubbar. Men det finns en uppsjö andra hemsidor och företag som förmedlar alkohol och inte är tydliga med att svensk alkoholskatt måste betalas. Sedan i somras erbjuder även butikskedjan City Gross vin till sina matkassekunder via ett företag i Danmark.
Regeringen har därför beslutat snabbutreda oklarheterna kring e-handel och hemleverans av alkohol, och om lagen måste förtydligas.

Annonser