Ask: om folk är nyktra slåss de mindre

Justitieminister Beatrice Ask tror att minskad alkoholkonsumtion vid matcher skulle vara ett sätt att få kontroll över bråk och stök mellan supportrar.

– Om du frågar mig vad som skulle vara mest verkningsfullt i ett kortare perspektiv så vore det att få ner alkoholkonsumtionen. Om folk är nyktrare skulle de slåss mindre, säger Beatrice Ask till Sveriges Radio.

Idrotts-Sverige dagen efter dödsmisshandeln i Helsingborg är chockat.
Strax före allsvenska premiärmatchen mellan Helsingborg och Djurgården så misshandlades en 43-årig Dif-supporter – som även var fyrabarnspappa – på stan så illa i huvudet att han sedan avled.

Matchen fick senare avbrytas i första halvlek när uppgiften om hans död spreds och Dif-supportrar ropade ”mördare, mördare” och hotade storma plan.

Det hade varit stökigt även natten före i Helsingborg mellan supportergäng. Och i söndags morse stod supportrar utanför pubarna och väntade att de skulle öppna igen.

– Jag åkte i dag genom stan för att hämta min son på träningsläger, kvart i tio står där hur många Djurgårdssupportrar som helst och väntar på att pubarna ska öppna. Ska vi öppna pubarna när det är sådana här matcher eller ska vi skita i det i stället?

Det undrar landslagsstjärnan Henrik Larsson, nu tränare i Falkenberg, som reagerade mot dödsmisshandeln och talade med medier efter en presskonferens.

Han talade där om supportrars eget ansvar och alkoholens roll.
– Det ska fanimej inte vara meningen att någon ska gå och dö, sade han enligt TT.

Polisen utreder dödsmisshandeln vid Kärnan i Helsingborg som misstänkt dråp och vill ha kontakt med fler vittnen. En person har varit hörd, men har avförts från utredningen.

I söndags hölls tyst minut på arenor. Klubbledningar och politiker talade om att ”inte ge vika för våldet”. Måndag kväll hålls manifestationer i Helsingborg och i Stockholm för att hedra den avlidne.

Björn Eriksson
Björn Eriksson

Idag serverar många arenor alkohol och i närheten finns ofta pubar där fotbollssupportrar dricker och laddar upp. Huliganutredaren Björn Eriksson föreslog före jul många åtgärder mot våldet kring idrotten – maskeringsförbud, nationellt register över dömda bråkstakar, utvidgat tillträdesförbud (vilket träder i kraft 1 april) med mera för att öka säkerheten. Men han var tveksam till skärpta alkoholregler – han tyckte det var bättre se till att de befintliga följs.

Annonser