Nytt globalt nätverk mot droger

NGO-lansering av Drug Policy Futures deklaration vid FN-mötet i Wien. Foto: Linda Nilsson
Lansering av Drug Policy Futures deklaration vid FN-mötet i Wien. Foto: Linda Nilsson

WIEN Nya nätverket Drug Policy Future presenterade i tisdags sin plattform för en narkotikapolitik baserad på hälsa och vill visa att det finns alternativ till ”krig mot droger” eller ”legalisering”.

En tiopunktsdeklaration presenterades av DPF vid pågående narkotikamötet i FN i Wien.
– Ja till alternativ, nej till legalisering. Det är en slags mellanväg inom ramen för FN:s narkotikakonventioner, säger Stig Erik Sørheim, från norska Actis, här talesperson för koalitionen, till Drugnews.

Ett hundratal personer fyllde ett rum i en FN-byggnad där talare från världens alla hörn avlöste varandra från det informella nätverket.

Carmen Fernandez, CIJ Mexiko, på nätverksmötet i Wien.
Carmen Fernandez, CIJ Mexiko. Foto: Per Johansson

– Om vi uppluckrar lagar och droger blir mer lättillgängliga, så kommer fler ungdomar börja använda dem, sade Carmen Fernandez från Centros de Integración Juvenil i Mexiko.

Elisa Rubini från behandlingscentret San Patrignano betonade att drogfrihet bör vara målet för vård och Rogers Kasirye, från Uganda Youth Development Link, gav ett afrikanskt perspektiv.

Deklarationen från koalitionen har tagits fram i den infekterade debatten om vilken strategi som världen ska välja på narkotikaområdet och som kan avgöras på en session i generalförsamlingen i New York om två år.

Den är ett svar på liberala Global Commission, som lades fram för några år sedan, och förespråkar att vissa droger som cannabis kan behöva avkriminaliseras, av hälsoskäl och för mänskliga rättigheter.

Drug Policy Future avvisar legalisering av narkotika som metod för att förebygga och minska drogproblem i samhället, men vill se evidensbaserade strategier för att främja folkhälsa, säkerhet och välfärd i samhället, inklusive de beroende av droger och deras familjer.

Sven-Olov Carlsson
Sven-Olov Carlsson

Vår deklaration syftar till att mobilisera ett brett internationellt och kraftfullt stöd från civilsamhällets olika aktörer för FN:s narkotikakonventioner och utgör därmed en viktig mobilisering inför förberedelserna inför FN:s Ungass 2016, säger Sven-Olov Carlsson, styrelseordförande i IOGT International, till Drugnews.

Han skulle senare på dagen i tal i plenum informera FN:s narkotikakommission, CND, om att Drug Policy Future offentliggjort deklarationen, som därmed förs in i förhandlingsprotokollet.

Nätverket Drug Policy Futures stöds idag av ett 37 ideella organisationer från ett tjugotal länder i fem kontinenter. Bland andra IOGT International, WFAD, RNS, Actis, Forut, De Hoop, Eurad, CADCA, Tasc, Smart Approach to Marijuana, MTÜ Miloserdie, Estland, Drugfree Australia, San Patrignano, Drug Fight Malawi.

Sammanfattande ståndpunkter för nätverket:
Narkotikapolitiken bör: förebygga att någon börjar använda droger; måste respektera de mänskliga rättigheterna för alla och vara proportionerlig; skapa balans mellan åtgärder för att minska efterfrågan och minska tillgången; skydda barn från droganvändning; säkra tillgång till medicinsk hjälp, vård och rehabilitering; säkra tillgång till narkotika för legala vetenskapliga eller medicinska ändamål; se till att medicinska och rättsliga åtgärder överensstämmer med målet att minska narkotikaanvändning och dess konsekvenser.

Tema: UN&Drugs

Fungerar FN:s globala narkotika-konventioner

… eller har ”kriget mot drogerna” misslyckats?•

• FN-möten årligen i mars i Wien (CND), om implementering av konventioner, nya droger klassas, mm. Länkar till de tre internationella narkotikakonventionerna.

Läs mer

Annonser