Regeringen vill höja alkoholskatt mer

Efter protester backar regeringen om att sänka studiebidraget och vill nu istället höja skatten för alkohol och tobak lite mer. Vilket välkomnas av såväl studenter som nykterhetsrörelser.

Bara för tre veckor sedan annonserade regeringen en sänkning av studiebidrag med 300 kronor i månaden. Men nu dras förslaget tillbaka.

– När vi nu ser att det finns en oro har vi försökt hitta ett annat sätt att hitta finansieringen. Och bara med ett litet påslag på alkohol-, tobaks- och fordonsskatten kan vi klara hem finansieringen i alla fall, sade statsminister Fredrik Reinfeldt i torsdags till SVT:s Rapport.

I fredags utvecklade finansminister Anders Borg att det handlar om att kan klaras med ”rätt små förskjutningar”. Han nämner i en intervju med Sveriges Radio att det handlar om under 50 öre på vinet och 25 öre på öl för att få in motsvarande belopp.

Vid utspelet för några veckor sedan för att stärka statsfinanserna nämnde Borg att en höjning av skatten på fordon skulle ge uppåt 1,5 miljarder kronor och en höjning på alkohol och tobak cirka en miljard per år.

Det innebar ungefär en krona extra för cigarettpaket, två kronor för snusdosa, en krona på en flaska vin och några tioöringar för en ölburk. Dessa kan alltså höjas ytterligare några tioöringar, efter det nya beskedet. Om alliansen vinner valet och lägger förslagen, ska tilläggas.

Såväl studentorganisationer som nykterhetsrörelsen välkomnar kovändningen.
IOGT-NTO talar om dubbla vinster.
– Vi har pratat mycket om begreppet vit skatteväxling, alltså att höjningar av alkoholskatten kan användas till att finansiera andra områden samtidigt som det leder till att samhällskostnaderna för alkohol minskar, säger Anna Carlstedt, ordförande för IOGT-NTO.

Annonser