Alkohol vid gravidhet blir straffbart?

LONDON En brittisk appellationsdomstol prövar just nu om en mor som druckit alkohol som gravid och fött en dotter med hjärnskada har begått brott. Modern hade varnats och var medveten om riskerna att alkohol kunde skada fostret. /Ny studie: ingen alkohol om de tänker bli gravid.

Domstolen ska avgöra om kvinnan har begått brott, då hon var medveten om att alkohol kunde skada den idag sexåriga flickan som fötts med FAS.

Enligt brittiska hälsodepartementet föds vart hundrade barn med alkoholrelaterade skador. Fosterskador kopplat till alkohol under havandeskap har ökat med 50 procent senaste tre åren i Storbritannien. 313 konstaterade fall 2012-2013 finns dokumenterade där alkohol skada för fostret, rapporterar brittiska media.

En fällande dom mot kvinnan kan innebära att överkonsumtion av alkohol under graviditeten blir kriminaliserad. Men hälsoexperter menar att det inte räcker att kriminalisera bara överkonsumtion av alkohol, utan en sådan lag skulle behöva omfatta all konsumtion av alkohol under graviditeten.

– Det enda sättet att skydda det ofödda barnet från alkoholrelaterade skador är att inte dricka alkohol över huvud taget under graviditeten, säger Raja Mukherjee, expert på alkoholrelaterade skador under fosterstadiet, till Independent.

Men alla håller inte med om att lagstiftning kan avhjälpa problemen.
– Många är okunniga om farligheten med alkohol under graviditeten, dessa kan man inte straffa med en lag. Man bör ge problematiska alkoholkonsumenter stöd och information i stället för att straffa dem, säger Susan Fleisher, grundaren av organisationen NOFAS-UK, som utbildar om skador orsakade av alkohol under fosterstadiet.

• En ny engelsk studie vid Leeds universitet visar att även små mängder alkohol – särskilt tidigt under graviditet – kan skada fostret. Alkohol under första graviditetsveckorna kan öka risk för tidig förlossning och att barnen har lägre födelsevikt än för kvinnor som inte dricker.

Två av tre kvinnor i studien drack över rekommenderad gräns på max två glas per vecka under första veckorna och över hälften fortsatte med det en tid till.

Forskarna rekommenderas nu att helt avstå från alkohol om de planerar bli gravida och var det under havandeskapet, rapporterar Accent. Studien publiceras i Journal of Epidemiology and Community Health.

Annonser