Frias från rattfylla trots 1,72 promille

En 42-årig man körde av vägen i Skåne med 1,72 promille alkohol i kroppen. Han hävdade att han tvingats fly i nöd från en fest och tingsrätten friar honom.

Mannen från Kristianstad tog sin lätta lastbil till en fest. Där fanns festdeltagare från annat MC-sällskap än mannen själv tidigare uppgåtts med och stämningen blev frostig under kvällen.

På väg till sin lastbil där han tänkt sova blev han misshandlad av flera personer och lyckades fly genom att köra från platsen. Han hade druckit en hel del alkohol, krockade med bilen och skadade ryggen illa.

Nu friar Hässleholms tingrätt honom från åtalet om grovt rattfylleri, rapporterar Norra Skåne. ”Hans åtgärd att fly från platsen trots att han var berusad är försvarlig” skriver tingsrätt i en friande dom.

Senaste året har flera udda förklaringar fått domstolars gehör i rattfyllerimål. I februari friade hovrätten en man i Västerbotten med 1,81 promille alkohol som hävdade att han kört bil i sömnen. Tidigare hade tingsrätten dömt honom till fängelse.
En man på västkusten har friats av liknande skäl. Och i Värmland friades en man som druckit öl inför nyåret, låtit lastbilens motor vara igång under natten, varvid fordonets alkolås inte gav utslag när han blåste på morgonen efter.

Tema: Rattfylleri

Påverkad…

… i trafiken95-ratt3.jpg

År 2018 omkom totalt 325 personer i vägtrafiken i Sverige. Enligt Trafikverket omkom 23 procent av dem (75 personer) i en alkohol- eller drogrelaterad olycka. I genomsnitt är var femhundrade bilist rattonykter, cirka 0,2 procent av förare i trafiken.

Polisens nykterhetskontroller har minskat under senare år. Fler som upptäcks idag är påverkade av narkotika än av alkohol. Under 2018 polisanmäldes cirka 25 900 rattfylleribrott (14 300 gällde narkotika), en ökning med 3 procent.
Elsparkcyklar blir allt vanligare i trafiken, med ökad antal olyckor, men omfattas inte ännu av trafiknykterhetsregler.
• Källor: Trafikverket, Brå och MHF.

Läs mer

Annonser