Aukland attackerar norska skidförbundet

Dopinganklagade norrmannen Anders Aukland svarar i SVT Skavlan på uppgifter om hög blodvärden. Han uttrycker även skarpt kritik mot norska skidförbundet.

– Jag är chockad, besviken, irriterad och förbannad. Det här visar ett skidförbund utan ryggrad, säger Aukland i fredagens Skavlan.

Klipp från Uppdrag Granskning
Klipp från Uppdrag Granskning

Han tycker sig inte fått något stöd från norska skidförbundet efter Uppdrag Gransknings nya uppgifter i veckan. Flera skidåkare på toppnivå har haft höga och mycket skiftande blodvärden, men ofta varit precis under gränsen vid olika tester.

Flera internationella experter i programmet menar att om det inte beror på sjukdom, så är misstanken doping. En lista över 19 misstänkta idrottare har internationella skidförbundet haft.

Efter OS i Salt Lake City 2002 hamnade Anders Aukland där. Han har senare bland annat vunnit VM-guld 2003 och Vasaloppet 2004. Även flera finska åkare finns på förbundets lista, avslöjar Uppdrag Granskning.

Även en kvinnlig skidåkare utpekas i programmet, men utan att namnges, för att haft höga blodvärden under 2000-talet. Det är svenska skidskytten Anna Carin Zidek (f.d. Olofsson) som senare kommenterar att ”det är mina normala värden. Jag har inget att dölja.” Hon har en sjukdom som gör att kroppen upptar allt järn i födan.

• Ur Skavlan fredan kväll:

Annonser