Non Smoking öppnar rädsloklinik

D28-FearclinicMinMånga ungdomar börjar röka för att visa sig orädda eller är oroliga för något i skolan. Nu har A Non Smoking Generation öppnat en FearClinic på datorspelet Minecraft för att unga ska få tala känslor istället för att börja röka.

– Om vi kan unga att tala om rädslor med andra och äldre, så hoppas vi färre börja röka, säger Ann-Therese Enarsson, styrelseordförande hos A Non Smoking Generation, till Drugnews.

En ny undersökning av Novus visar att sex av tio ungdomar tror att rädsla i skolmiljön och vardagen eller osäkerhet att inte ”passa in” i gänget kan vara en orsak till att börja röka.

Det framgår även att skrämseltaktik för tobaksfaror inte fungerar särskilt väl. Varje dag börjar 45 tonåringar att börja röka, det är bland dem framtida tobakskonsumenter rekryteras.
– Våra inspiratörer möter tiotusentals skolelever varje år och har märkt att många tonåringar vill tala om osäkerhet, känslor och funderingar de har. Skrämsel om svarta lungor biter inte på dem. Det behövs fler sätt att prata om rökning, inte vara rädd för det, säger Ann-Therese Enarsson.

Så nu har organisationen byggt en rädsloklinik (FearClinic) i spelet Minecraft och på Kik dit unga inbjuds samtala om sina rädslor med en psykolog.

Också kända ungdomsprofiler – som bloggaren Daniel Paris och Youtube-profilen Simon Lussetti – delar med sig av sina erfarenheter på temat på Instagram och andra sociala medier.

Pr-byrån Deportivo har tagit fram kampanjen tillsammans med Non Smoking.
– Vår förhoppning är att skapa samtal om rädslor och rökning som går långt utanför Minecrafts gränser och når alla ungdomar i Sverige, såväl tjejer som killar. Det här ser vi som en konversationsstartare, säger Mattias Ronge, ansvarig strateg på Deportivo, till Resumé.

• Bloggaren och modefotografen Emily Dahl, en ambassadör i kampanjen, berättar på Instagram om hur hon började röka:
Cigaretterna blir en symbol för friheten. Det får mina tioåriga fingertoppar att lukta hemskt, men de dövar rädslan eftersom de får mig att se så stark ut. För att Lina, när hon håller fram ciggen, är den tuffaste jag vet. Jag är tio år och jag vill vara som hon; tolv, och nästan vuxen. Nästan fri. Vad jag inte vet är att hon är helt jävla livrädd. Och att allt hon vill är att slippa vara ensam.”

FearClinic har nu öppet dagligen i två veckor mellan klockar 17-20. Psykologen Oskar Henriksson svarar på frågor och samtalar även privat via appen Kik.

Tema: TOBAK

Tobaksdöden…

kräver över åtta miljoner liv varje år runt världen.

Cirka 884 000dör av passiv rökning, många av dem är barn. Särskilt mot fattiga länder riktar sig tobaksbolagen där lagar är svagare och inte skyddar invånarna mot tobaksskador.

Reklamförbud, högre tobaksskatter, mer information om skadeverkningar och fler rökfria miljöer kan rädda liv, enligt WHO.  Läs även The Tobacco Atlas om utvecklingen i världen.
/Drugnews

Läs mer

Annonser