Höjd skatt möts med billigare alkohol

Trots regeringens högre alkoholskatt från årsskiftet, så kringgår alkoholbranschen det genom att 1 mars sänka priset på tusentals produkter på Systembolaget till samma nivå som före höjningen.

1 januari höjdes skatten på öl och vin sju procent och en procent på starksprit, delvis av alkoholpolitiska skäl. Men nu väljer branschen att sänka priset genom att ta av sina vinstmarginaler för att hålla affärerna uppe.

Exempelvis Giertz vinimport sänker idag ett trettiotal vinmärken på Systembolaget:
– Vi återställer våra priser till samma priser som vi hade innan 1 januari. I vissa fall gör vi det tillsammans med våra producenter i andra fall är det vi som drar ner vår marginal och ser att vi troligtvis kommer att sälja fler flaskor om en flaska kostar 69 istället för 71 kronor, säger vd Emil Sallnäs till Ekot.

Alkoholbranschen har oroats över höjningen, enligt Ekot som talat med flera leverantörer och producenter som nu väljer prissänka produkter till Systembolaget för att få ner konsumentpriset. De är oroliga förlora kunder.

Ett par kronors sänkning tror branschen kan ha en psykologisk roll för kunderna, exempelvis 99 kronor istället för 101.

– Ungefär 25 procent av alla produkter i systembutikerna kommer från 1 mars få ett lägre pris, merparten till samma nivå som före skattehöjningen. Syftet är att deras produkter ska vara attraktiva, säger Lennart Agén, presschef på Systembolaget, till Drugnews.

Två gånger om året finns möjlighet för leverantörer och Systembolaget att göra prisändringar, 1 mars och 1 september.

• Kommer prissänkningen att påverka alkoholförsäljningen?
– Det får vi se när säljstatistiken för årets första månader kommer och kan jämföras med sänkningen i mars. Men jag tror inte att den totala alkoholkonsumtionen kommer påverkas, säger Agén.

Finansminister Anders Borg (M) har uppmärksammat att priser på alkohol inte följt jämförelseindex senaste åren. Han aviserade förra veckan ytterligare en höjning på fem procent på öl och vin planeras under nästa mandatperiod.

Finansministern har flera gånger sagt att ”alkoholskatten ska höjas då och då. Det är skadligt med alkohol och då bör man höja den så mycket som det går. Det faller under den här kloka devisen att det är bättre att arbeta än att supa”.
Men nu har alkoholbranschen kommit på ett sätt att kringgå det för att hålla konsumentpriset nere.  Och uppenbarligen finns marginaler.

Annonser