Unga vuxna langar till minderåriga

Tonåringar får alkoholen oftast från unga vuxna – äldre kompisar och syskon är vanligaste källan, enligt en skolundersökning från CAN som nu startar en antilangningskampanj i storstadslän.

Andelen ungdomar som dricker alkohol har minskat senare år. Ifjol uppgav knappt hälften att de druckit senaste året (47 proc.), medan tio år tidigare 73 procent hade gjort det.

I skolenkäten från Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning som 5 100 elever i niondeklasser svarade på ifjol ställdes även frågor om var de tonåringar som dricker skaffar alkoholen någonstans.

De 15-16-åringar som drack kom vanligast över alkoholen via äldre pojkvän/flickvän, kompis eller kompisens syskon. Oavsett om det gällde folköl, alkohol från Systemet eller insmugglad, så svarade var tredje i enkäten att unga vuxna langat åt dem.

Drygt var tionde tonåring fick alkoholen från sina föräldrar, medan annan vuxen ordnade alkoholen åt 15-31 procent av de unga som drack, beroende på dryck (smugglad alkohol högst).

– De senaste årens insatser för att föräldrar inte ska bjuda sina minderåriga barn på alkohol har sannolikt haft effekt, allt färre elever uppger att de får alkohol den vägen. Några liknande insatser har inte genomförts mot den grupp som – över tid – är den vanligaste källan, nämligen unga vuxna. Det vill vi ändra på, säger Anna Raninen, kommunikationschef på CAN.

Tillsammans med länsstyrelserna i Stockholm, Västra Götaland och Skåne ska CAN ha riktade insatser till unga vuxna om budskapet att inte förse minderåriga med alkohol. Bland annat om vilka konsekvenser och risker som unga kan råka ut för alkoholpåverkade ska redovisas.

Några resultat ur elevenkäten:
• 15 procent av tonårsflickorna hade senaste året haft oskyddad sex när de druckit alkohol.

• 12 procent av pojkarna hade kört motorfordon alkoholpåverkad.

• 5 procent av flickorna och pojkarna hade hamnat i bråk med polis i samband med att de druckit.

Annonser