Mexikos värsta knarkkung gripen

Joaquin ”El Chapo” Guzman, världens kanske mest jagade knarkkung och ledare för Sinaloa-kartellen, har gripits på ett hotell på turistorten Mazatlan i Mexiko.

56-årige Joaquín Guzmán Loera  greps natten till lördagen efter en flera dagars sökande i ett samarbete mellan mexikanska och amerikanska myndigheter, meddelades i Mexiko i lördags.

Han har varit uppsatt på amerikanska narkotikapolisen DEA:s lista över mest sökta brottslingar. Han misstänks ha beordrat tusentals mord på mexikanske polis och rivaler och utfört flera själv.

Hans kokainimperium styrde inte bara smuggelvägar till USA, utan har tentakler över hela välden. Guzman utsågs av tidningen Forbes som en av världens rikaste för några år sedan, med förmögenhet värd över en miljard dollar.

”El Chapo” (Kortisen) föddes 1957 i en fattig familj. Han började som springpojke för kriminella och gjorde snabb karriär, han var hänsynslös och samtidigt skicklig att ordna goda kontakter med inflytelserika personer som kunde garantera att narkotikalaster nådde sitt mål.

Efter en eldstrid mellan Sinaloa och konkurrerande Tijuana-kartellen på Guadalajaras flygplats dödades en kardinal, som hamnat i skottlinjen. Guzman greps 1993 i Guatemala och dömdes till 20 års fängelse för mordet, narkotikahandel och vapeninnehav.

Men 2001 lyckades han rymma från ett högsäkerhetsfängelse utanför Guadalajara i en tvättbil, troligen med hjälp av fängelsepersonal, och har sedan sökts. En belöning på 5 miljoner dollar hade utlovats av USA vid tips som kunde leda att han greps.

Nu är han alltså gripen och Mexiko och USA:s ledare jublar. Guzman var en av världens mest eftersökta män och USA:s justitieminister Eric Holder gratulerar i ett uttalande och ser gripandet som ”en seger för medborgarna i både Mexiko och USA, då Guzmans verksamhet bidragit till ”död och förstörelse av miljontals liv världen över genom narkotikamissbruk, våld och korruption”.

USA kommer begära att han ska utlämnas, bland annat för att försvåra ny fritagning.
Sinaloa-kartellen kommer säkert fortsätta med kriminella verksamhet då Guzmans partner Ismael ”El Mayo” Zambada fortfarande är fri. Men även andra maffiagrupper kanske stiger fram och försöka ta över kartellens marknader.

Tema: Mexiko

–B841-MexikoflagMin…våldsamma knarkkriget fortsätter

Från 2006 trappade Mexiko upp insatser med militär mot organiserade brottslighet. Drogkarteller strider inbördes om kontroll över smuggling av narkotika till Nordamerika. Våldspiralen, där även oskyldiga drabbas, har hittills tagit över 200 000 personer liv.

Utbredd fattigdom, korruption bland lokala makthavare, försvunna kritiker och studenter förmörkar bilden. I rapport juni 2016 kritiserades Mexikos säkerhetsstyrkor för ha begått ”brott mot mänskligheten”. I 2018 valdes Vänsterkandidaten Andrés Manuel López Obrador till ny president.

Läs mer

Annonser