Maria ska lyfta WHO:s narkotikaarbete

GENÈVE Maria Renström har utsetts till teknisk expert på WHO för att stärka dess narkotikaarbete och kunskap om cannabis hälsoskador. ”En prioritet är att försvara FN:s restriktiva narkotikakonventioner som idag hotas”, säger hon till Drugnews.

Maria Renström, 62 år, har tidigare arbetat både i EU och WHO med att ta fram en global alkoholstrategi. Hon var ansvarig under svenska EU-ordförandeskapen för möten om alkohol och hälsa och kanslichef på Mobilisering mot narkotika. Senaste åren har hon på Socialdepartementet lett regeringens samordnade ANDT-politik.

Från mars ska hon med Genève som bas försöka lyfta Världshälsoorganisationens narkotikaarbete och motverka de starka lobbygrupper som vill ha en liberalisering och uppluckra konventionerna.
– Det blir spännande, jag gillar utmaningar, säger en förkyld Maria Renström som om en och en halv vecka åker till Schweiz.

Det är ett känsligt läge. Flera länder är utsatta för narkotikarelaterat våld och smuggling. Uruguay är på väg att starta statlig cannabisförsäljning för att försöka slå undan marknad för ligorna, två amerikanska delstater har helt legaliserat drogen. Flera ledare ifrågasätter en hård narkotikalinje och president Obama gör otydliga uttalande om cannabis farlighet.

– Det är en speciell situation, det står och väger. Det gäller nu att samla alla goda krafter inför det särskilda mötet i FN:s Generalförsamling våren 2016. Övertyga om att en restriktiv human och balanserad narkotikapolitik är bättre än att ge upp och släppa droger fritt, säger Maria Renström.

Hon vill även att WHO samlar in kunskap om cannabis skadeverkningar, exempelvis om koppling till schizofreni och andra psykiska sjukdomar. Och beräknar hur stor sjukdomsbörda drogen har och skulle få vid en liberalisering.

Renström tror inte Sverige som för en mycket restriktiv narkotikastrategi håller på att bli isolerad internationellt.
– Nej, det gäller att samla alla goda krafter för en balanserad human strategi. En väg mellan att släppa fritt och att vara hård och repressiv. Bra förebyggande arbete så att färre fastnar och samtidigt erbjuda de som gör det en bra vård, svarar hon.

Renström ska nu förbereda inför det avgörande narkotikamötet i New York 2016. Men även under de två åren vid WHO:s högkvarter i en lägesrapport summera hur organisationens alkoholstrategi används runt världen.

En regeringsutredare efterlyste tidigare ökad internationell aktivitet av Sverige på narkotikaområdet. Att skicka Renström till WHO är delvis ett svar på det.
Regeringens ansvariga statsråd för drogfrågor är Maria Larsson (KD):
– Trots att vi mister Maria Renströms insatser på hemmaplan i Sverige, är jag mycket glad över att vi genom henne kan bidra till FN:s narkotikapolitiska arbete, säger hon.

Larsson menar att FN:s narkotikakonventioner och den internationella narkotikakontrollen behövs för att kunna motverka missbruk och försvara en balanserad restriktiv drogpolitik.

Tema: UN&Drugs

Fungerar FN:s globala narkotika-konventioner

… eller har ”kriget mot drogerna” misslyckats?•

• FN-möten årligen i mars i Wien (CND), om implementering av konventioner, nya droger klassas, mm. Länkar till de tre internationella narkotikakonventionerna, (antagna 1961, 1971 och 1988).

Läs mer

Annonser