USA-banker får sköta cannabispengar

DENVER Banker i USA tillåts erbjuda vissa banktjänster till legala marijuanaindustrin, men måste rapportera misstänkt brottsliga aktiviteter, enligt regeringens nya regler.

I fredags presenterade finansdepartementet och justitiedepartementet nya riktlinjer för hur amerikanska banker ska få göra affärer med licenserade odlare och försäljare. Detta utan att riskera åtalas.

– Detta är en enorm seger för våra medlemmar, våra samhällen och bankerna som tar tillfället att erbjuda tjänster för en blomstrande ny marknad, säger Aaron Smith, chef för lobbyorganisationen National Cannabis Industry Association, till Denver Post.

Men enligt det sjusidiga regeldokumentet måste de banker som hanterar cannabis-pengar ha ”noggrann kundkännedom” och rapportera misstänkta aktiviteter till federala myndigheter. Enligt finansdepartementet kan lättnaderna ge mer ”större finansiell transparens” om en industri som fortfarande är illegal in nästa varje stat.

De nya riktlinjerna kommer sedan allt fler delstater har tillåtit handel med marijuana och det lett till en stor kontanthandel, med ökade rånrisker och förvaring av pengar.

Ett tjugotal delstater tillåter drogen som medicin och Colorado och Washington har legaliserat även den för nöjesbruk i Colorado och Washington. Detta trots att cannabis samtidigt är illegalt enligt federala lagar i USA.

Flera investerare bjöds nyligen in till möte i Las Vegas för att satsa i den växande legala marijuana-sektorn. Bedömare tror att ”Big marijuana” i år kan växa 64 procent till över 2,3 miljarder dollar i USA. Ifjol fick delstaten Colorado in nio miljoner dollar i skatteintäkter från marijanahandeln.

Men flera banker är skeptiska till nya möjligheten att hantera narkotikapengar, utan avvaktar klargörande i kongressen om känsliga affärskritiska tjänster.

– Vi kommer ännu inte att ta hand om deras pengar. Vi känner oss inte bekväma med bara dessa riktlinjer, det är helt enkelt för mycket som står på spel, säger en vice vd för FirstBank, Colorados näststörsta sparinstitut, till Denver Post.

Tema: Cannabis

Frihet eller grön mardröm?

Drogen Cannabis (marijuana & hasch) är på agendan mer än någonsin. Rop på avkriminalisering och legalisering hörs, globala narkotikadebatten är het, ungas attityder är mer tillåtande idag, enligt skolenkäter, och beslagen ökar.
I USA har 16 delstater hittills (mars 2021) legaliserat eller är på väg att tillåta drogen för nöjesbruk och ett 35-tal-tal delstater för ”medicinskt” bruk. Ett industrikomplex (”Big Marijuana”) växer fram som ser en mångmiljardmarknad, och som lärt av tobaksindustrins bakslag. En organiserad normalisering av cannabis i populärkulturen tilltar.

Samtidigt varnar forskning för allt russtarkare (thc-innehåll) cannabis, allvarliga skaderisker, psykisk sårbarhet, hjärnskador och lägre IQ – särskilt för unga vars hjärna är känsligare. /• WHO-rapport 2016 om drogen, översatt till svenska 2019 tillsammans med ett studiematerial (av Länsstyrelsen i Västra Götaland).

Läs mer

Annonser