Svenska soldater till Mali?

Sverige har fått förfrågan från FN om att skicka svensk hjälp för fredsinsatsen i Mali. Flera partier är positiva och ett par hundra soldater kan komma att skickas.

– Vi vill besvara den i positiv anda, säger utrikesminister Carl Bildt (M), om FN:s förfrågan, till SVT.

Bildt besökte Mali i för några dagar sedan för att understryka Sveriges fortsatta och fördjupade stöd för utveckling och långsiktigt fredsarbete.

Utrikesministern nämner att det kan bli aktuellt med att sända ”några hundra man”. Det handlar inte om stridande trupp, utan hjälp med underrättelsearbete – patrullering, spaning och förband som sköter drönare som kan fotografera från luften.

Mali i Västafrika är splittrat av strider mellan regeringsstyrkor, rebeller och islamistgrupper i norra landet. Smuggling av vapen, narkotika och människor är omfattande och gränserna porösa.

FN-styrkan i Mali består idag av cirka 12 500 soldater, varav de flesta är afrikaner. En handfull svenska stabsofficerare finns i huvudstaden Bamako.

Regeringen tar nu fram proposition till riksdagen om uppdraget. Såväl Socialdemokraterna som Vänsterpartiet uppger för SVT att de är positiva till förslaget.

• Frågan om en svensk insats i Mali berörs nog under utrikesdebatten i riksdagen på onsdag. Svenska styrkan i Afghanistan är på väg hem eftersom uppdraget där ska avvecklas.

Annonser