Dyrare alkohol och tobak ska bekosta skolan

Finansminister Anders Borg upprepar i Ekots lördagsintervju att skatter på alkohol och tobak, liksom fordonsskatten, ska höjas för att vara med och bekosta nödvändiga skolsatsningar. Statsminister Reinfeldt talade i måndags om en ”ny fas i politiken”.

En höjning på fordon uppemot 1,5 miljard kronor och alkohol och tobak hoppas han kan ge en miljard kronor. Cirka en krona extra på ett cigarettpaket, två kronor på en snusdosa, en krona på en vinflaska och några tioöringar på en ölburk, uppger han höjningen kan bli.

Borgerliga regeringen är även beredd att höja andra skatter för att använda till skolan, enligt finansministern.

– Vi har ett väldigt restaurationsbehov på skolsidan. Det är den delen av vår offentliga verksamhet som inte fungerar riktigt så bra som det skulle, säger Anders Borg (M) i Ekots Lördagsintervju och understryker att en tioårig grundskola kostar.

En stram valrörelse utan valfläsk är att vänta är finansministerns budskap. Ett planerad femte jobbskatteavdrag är inte längre helt självklart. Alla satsningar måste finansieras – krona för krona – och statsfinanserna balanserar, menar Borg.

Även vid en pressträff två dagar senare så bekräftar statsminister Fredrik Redinfeldt och Borg att det blir stramare framöver. Inga löften om kostsamma reformer utan tydlig finansiering. Målet är skapa balans och överskott i offentliga finanserna för att rusta sig för nya ekonomiska problem som kan komma. En slags ”ny fas i politiken” inför valet är temat.

Även i januari flaggade finansministern vid en pressträff att det kan bli nödvändigt att höja alkohol- och tobaksskatter under nästa mandatperiod för att stärka reformutrymmet. Även socialdemokraterna kan tänka sig höja alkoholskatten om de vinner valet, sade Magdalena Andersson, ekonomisk talesperson för Socialdemokraterna, till Accent nyligen.

Senast alkoholskatten höjdes var vid årsskiftet, en höjning på sju procent på vin och öl och en procent på starksprit som beräknas ge cirka 700 miljoner kronor extra.

Annonser