UNF varnar för öltävling på nätet

En riskfylld dryckeslek där deltagare hetsar varandra att utmana varandra att dricka öl på kort tid cirkulerar på sociala medier. Nu varnar UNF och skolor för att det kan gå illa.

Leken kallas ”Neknominate” (”neck and nominate”) och uppges ha startat i Australien och sedan spridits via nätet runt världen.

Deltagare ”nominerar” (utmanar) varandra att inom 24 timmar svepa en öl eller fler och samtidigt filma och lägga upp det på exempelvis Facebook. De som misslyckas förväntas böta en platta öl istället.

En 20-årig svensk tjej blev utmanad och gillade idén. Men istället för en så svalde hon fyra öl framför kameran och lade ut på Facebook. Filmen har fått över 17 600 likes på ett dygn och nära 3 500 kommentarer har gjorts.

– Jag blev utmanad av min kompis och tyckte det var en kul grej bara, Jag säger inte nej till sådant. Var och en får ta ansvar för sig själv om de väljer att anta utmaningen och falla för grupptrycket, säger hon till Metro.

Men leken kan leda till hetsdrickande och bli livsfarlig. Två britter och en irländare ska ha avlidit som en följd av dryckesleken, uppger The Telegraph och The Mirror.

På en gymnasieskola i Stockholm har rektorn nu varnat föräldrar för att eleverna gör det på skoltid.

Ungdomens nykterhetsförbund varnar för att öl-leken kan bli ett problem.
– Sociala medier har snabb spridning och det kan eskalera och gå mer snett om alla Facebookvänner bjuds in att dricka, än om bara tre kompisar har fest. Kombinationen alkohol och grupptryck är riskabel. Särskilt allvarligt om det sprids till unga under 18 år som försöker ta efter.

– Men i grunden är ölleken ett sorgligt uttryck för att folk inte har annat för sig, säger Malin Thorson, ordförande för UNF, till Drugnews.

Även andra utmaningar på sociala medier förekommer, istället för dricka öl. En sydafrikan filmade när han bjöd en hemlös på lunch och uppmanade vänner att göra detsamma.

Annonser