32 dömda i spritsmuggelhärva

Alla 32 åtalade personer i ett stort smuggelmål med tiotusentals liter alkohol till Dalarna döms av Falu tingsrätt. Huvudmannen och tre andra döms till fängelse.

Det var i februari ifjol som myndigheter gjorde razzior på flera adresser i Dalarna. Tullen hade lång tid dokumenterat ligans smuggling från Tyskland över Öresundsbron med överlastade bilar.

Sammanlagt åtalades i höstas 32 personer, varav fem kvinnor, för inblandning i härvan som omfattar grov smuggling, medhjälp, brott mot alkohollagen och vidareförsäljning i ett nätverk i Dalarna.

Totalt 88 smuggelresor från år 2011 fram till tillslaget gjordes där stora mängder sprit, öl och vin kört hem. I åtalet uppgavs att ligan handlat för minst två miljoner kronor, värt tio miljoner om svensk alkoholskatt hade betalts.

Den 47-årig man i Borlänge som utpekas som huvudman i den välorganiserade smugglingen dömdes i onsdags skyldig på 84 åtalspunkter till 2 år och fyra månaders fängelse. Han ska också betala 1,1 miljoner kronor i förverkat värde, rapporterar lokala medier.

Två medhjälpare får fängelsestraff i ett år och tre månader, och en tredje person ett år. Andra har agerat chaufförer, hjälpt till, sålt och köpt svartsprit och döms till dagsböter eller samhällstjänst.

Annonser