Fiskade 900 kg kokain ur Medelhavet

MADRID Spansk polis har sprängt en kokainliga som smugglat kokain i säckar under havsytan längs kusten mellan Valencia och Malaga. Över 900 kilo av drogen har nu fiskats upp ur vattnet och fem personer har gripits vid razzior.

Polisen hade spanat sedan maj ifjol på ligan som använt sofistikerade system för att transportera kokainet under havsytan. Narkotikan hade förpackats i vattentäta ryggsäckar och förankrats i gps-försedda bojar för att kunde spåras med satellit, rapporterar CNN.

Häromdan åkte Guardia Civil åkte ut till havs och fiskade upp 37 säckar förpackade med kokain. Och spanska polisen grep fem personer i de båda städerna misstänkta för narkotikasmuggling och penningtvätt.

Vid husrannsakan i flera fastigheter beslagtogs även motsvarande 540 000 kronor i kontanter, samt flera fordon, juveler, exklusiva klockor, datorer och mobiltelefoner, berättade polisen i måndags.

Polisen de tror narkotikan var avsedd för spanska Solkusten, ett område populärt bland många turister.

Spanien är en av de största inkörsportarna för kokain från Latinamerika till Europa. 2012 beslagtog spanska myndigheter cirka 20 ton av drogen, vilket är mer än 40 procent av totala kokainbeslaget i Europa det året, uppger AFP.

Annonser