Fängelse för åtta i cannabisliga

Åtta män i en narkotikaliga som smugglat cannabis har dömts av Malmö tingsrätt till sammanlagt över 28 års fängelsestraff. De kommunicerade via sms-koder som polisen lyckades knäcka.

Tingsrätten beslutar även att beslag av 31 kilo hasch och 4,7 miljoner kronor i kontanter ska förverkas, rapporterar lokala medier.

Deltagarna i ligan som är i åldrarna 30 till 71 år, några har bakgrund inom musikbranschen, enligt Kvällsposten. Sedan polisen lyckats dechiffrera koderna, så inleddes en större spaning mot männen.

Ligan avslöjades i mars 2013. Narkotika har skaffats i Danmark och smugglats till Skåne för att sedan säljas vidare och även levereras till Stockholm.

Längst straff får en 30-årig man som reste över Öresundsbron med 19,5 kilo cannabis tillsammans med en 65-åring. De döms till fem respektive fyra års fängelse. En 71-årig man döms till 4,5 års fängelse. Han skuggades av polis då han transporterade 15 kilo hasch på ett tåg till Stockholm.

Ingen av männen som dömts för bland annat grova narkotikabrott har erkänt. Flera väntas överklaga domarna. De flesta är häktade sedan förra våren eller sommaren.

Annonser