Starkt stöd för narkotikafritt Bollnäs

Efter några drogrelaterade dödsfall har en arbetsgrupp bildats för ett Narkotikafritt Bollnäs. Nu engagerar sig invånarna, över hundra personer samlades till möte häromkvällen.

Över 3 100 gillar nu Narkotikafritt Bollnäs Facebook-sidan. Och till upptaktsmötet i torsdags kväll kom över hundra personer till Torsbergsgymnasiets aula.

– Det känns mycket bra, många fler än jag räknar med kom. Bra föreläsare och möte och nu fortsätter vi planeringen, berättar Marie Svensson, en av initiativtagarna till Narkotikafritt Bollnäs, för Drugnews.

Den lilla staden i Hälsingland har återkommande haft narkotikaproblem och några drogrelaterad dödsfall. Före jul inträffade ett mord i ett bostadsområde som tros ha drogkoppling, fallet utreds nu och misstänkt är häktad.

En 18-årig flicka har avlidit efter en GBL-förgiftning och i november skrev politiker i Hälsingerådet till socialministern och begärde att lösningsvätskan ska narkotikaklassas.

– Naturligtvis vill jag inte att vår stad ska förknippas med sådana hemskheter, utan vill ha ett narkotikafritt Bollnäs. Jag har tre barn, en i tonårsålder. Men det går inte lita att bara andra kan ordna det, utan vi måste visa att alla kan hjälpas åt i samhället, säger Marie Svensson.

Även om drogproblemen bland ungdomar inte är högre än i storstäder, så florerar cannabis och nätdroger i kommunen. Drogsamordnaren Janne Sundin i Bollnäs oroas över ökade drogliberala attityder bland skolelever.

– Många unga är mer tillåtande till idag. Även om vi kan glädjas över att alkoholanvändning verkar minska, så finns andra droger här. Vi har haft problem med intoxering bland ungdomar som fått uppsöka sjukhus, säger Janne Sundin.

På upptaktsmötet närvarade många föräldrar och även politiker, tjänstemän, skolpersonal och polis. Föreläsning om narkotika hölls av såväl folkhögskolelärare Staffan Hübinette och RNS:s ordförande Per-Erik Lundberg, som lokala föreningar. En Ica-handlare hade ordnat fikat.

Efter mötet skrev fler deltagare upp sig på en intresselista. Nästa möte är bestämt till 10 februari för att diskutera nästa steg.

– Vi får se hur vi går vidare, om det blir ett projekt eller om vi bildar förening. Vi vill ha med både vuxna och unga och nu är vi igång, säger Marie Svensson.

Annonser