Orkestermusiker har bar på jobbet

STOCKHOLM Alkohol på arbetsplatser ifrågasätts alltmer. Men inom den klassiska musikens institutioner finns orkesterbarer kvar. Alkoholläkare är tveksam till företeelsen.

Det är Sveriges Radios Kulturnytt som uppmärksammar företeelsen orkesterbarer. Sådana finns exempelvis på Konserthuset och Kungliga Operan i Stockholm och för symfoniorkestrar i Göteborg och Norrköping.

– Det är en tradition att det finns en bar, som har tillstånd, att efter en konsert tar man en öl eller ett glas vin och pratar om hur konserten har gått. Man är väldigt uppspelt, man ha varit väldigt laddad och fått ladda ur och då har det varit att man har möts över ett glas, säger Stefan Forsberg, chef för Konserthuset, till Kulturnytt.

Där har fackets styrelse serveringstillståndet. Baren öppnar efter konserten och jobbet därmed officiellt är avslutat. Öl och vin serveras till självkostnadspris, alkoholfria alternativ finns.

Samtidigt finns en alkoholpolicy med nolltolerans på arbetsplatsen som gör det lite oproblematiskt. Även i Malmö, Norrköping och Göteborg finns orkesterbarer kvar. Berwaldhallen (SR:s konserthus) hade en bar tidigare.

På Kungliga Operan i Stockholm ville ledningen stänga personalens bar för tio år sedan när regler inte sköttes och några musiker varnades. Men baren blev kvar.
Enligt Birgitta Svendén, chef för Operan, fungerar baren idag, men krockar med alkoholpolicyn. Baren finns för att medarbetarna ska kunnas träffas i en avspänd miljö nära jobbet, är tanken.

• Ni har inte funderat på att ha en alkoholfri bar?
– Det är naturligtvis en möjlighet och den kan man fundera på i framtiden, svarar hon Kulturnytt.

Alkoholläkaren Sven Andreasson på Beroendecentrum i Stockholm är tveksam till barerna som en social funktion.
– I det här fallet när det gäller musikerna skulle jag allvarligt ifrågasätta att man har en bar på arbetsplatsen där det blir en självklar del i arbetslivet utan fundera över alternativ som fyller samma funktion. Man behöver träffas och koppla av, men alkohol är inget bra inslag i en sådan process, säger Sven Andreasson i programmet.

Alkohol nära inpå och regelbundet blir lätt en del av naturliga umgänget och ökar risken för att några utvecklar beroende. Bland fria yrkesutövare, såsom musiker, är ofta alkoholproblem vanligare. Att de aktuella barerna dessutom säljer till självkostnadspris är ett också ett problem. Högre pris minskar efterfrågan, enligt Andreasson.

Etiketter:

Annonser