Kritisk drogforskare och författare prisad

2002-11-28 19:45 (Drugnews/SL)
STOCKHOLM Carnegie institutets journalistpris för i år tilldelas författaren och drogforskaren Jonas Hartelius. Han får priset och stipendiet på 25 000 kronor för "ett sakkunnigt, engagerat och tongivande författarskap i narkotikarelaterade frågor".

"Jag är överväldigad och känner mig mycket hedrad", sade en glad Jonas Hartelius vid cerimonin häromdagen då institutets Peder Langenskiöld lämnade över priset.

Jonas Hartelius, 49 år, Stockholm, har i flera decennier forskat i drog- och lagfrågor, bland annat tidigare som generalsekreterare på Carnegie institutet. Han har haft sakkunnighetsuppdrag för bl a Högsta domstolen och Arbetsdomstolen och föreläst om beroendeutveckling och narkotikakontrollens grunder för poliser, lärare och föräldrar.

Hartelius har skrivit ett tiotal böcker om narkotikafrågor. Exempelvis fjolårets stridsskrift Mycket snack och lite verkstad (tillsammans med Ture Jadestig) – en reaktion på politikers saktfärdighet i narkotikafrågan. Och ett drogfaktahäfte som spridits i över 200 000 exemplar på svenska, ryska, engelska och estniska.

En annan uppmärksammad bok är Missbruk och motåtgärder från 1984 som han gav ut tillsammans med framlidne professorn och socialläkaren Nils Bejerot. Bejerot – grundaren av Riksförbundet narkotikafritt samhälle – var den mest tongivande i 1960-1980-talets drogforskning, teoribildning och pådrivande för en restriktiv narkotikapolitik.
"Av Bejerot lärde jag mig mycket under de 17 år vi hann arbeta tillsammans. Bland annat essensen i själva narkotikafrågan, opinionsbildning och hur man snärtar till språket", berättar Jonas Hartelius för Drugnews.

Dagens drogsituation anser Hartelius är komplex.
"Missbruksläget är allvarligare än förr, men kunskapsbyggnaden är bättre. Det trista är att mer än 30 års erfarenheter av droger i landet verkar ha gått upp i skorstenen för dagens beslutsfattare", säger Hartelius som särskilt efterlyser drogtester i skolan.

Hartelius håller för närvarande på med utformning av en bättre systematiseringsmetod för alla de nya drogpreparat som kommer in i landet.

Carnegie institutet har sedan 1988 delat ut pris till personer som gjort förtjänstfulla insatser med dokumentärreportage eller forskningsinformation kring drogmissbruk, kriminalitet eller andra betydande nutida samhällsproblem.

Läs mer i Drugnews:
• Krönika: Mycket snack och lite verkstad i knarkfrågan
Belönad för orädd journalistik mot droger
Nya ECAD-städer i Ural
Prisad för bevakning av förortens drogproblem

Etiketter:

Annonser