”Stenad” författare utmanar drogliberaler

(Drugnews/SL)
GÖTEBORG Ska friheten att få göra vad man vill väga tyngre än solidariteten med dem som får betala den frihetens pris? Frågan vrids och vänds i en ny bok om cannabis som presenteras på bok- och biblioteksmässan i Göteborg. "Legaliseringsförespråkarna är ofta personer från eliten som sällan själva möter missbruk, kriminalitet och det elände som droger för med sig", säger författaren Pelle Olsson till Drugnews.

Femtioårige Olsson – som även är sjuksköterska, marathonlöpare och trebarnsfar – har skrivit flera uppmärksammade böcker tidigare om narkotikafrågan i flera länder i Europa och är flitig på mässan. Han skyndar från föreläsningssalar till utställningsmontrar och håller miniseminarier om haschets skadeverkningar och vilka som står bakom legaliseringskraven.

"Egentligen vore det ett svek både mot missbrukare i väst och också de fattiga länderna där missbruket skulle slå hårdare ekonomiskt, socialt och hälsomässigt om idéerna drevs igenom. Det är ofta vissa enskilda akademiker och överklassare i väst som vill avkriminalisera droger, medan det mest är folkrörelser och anhörigorganisationer som ihärdigast slår vakt om en restriktiv drogpolitik", säger Pelle Olsson.
"Vem har hört talas om en Föräldraförening för narkotika?", undrar han insinuant och får applåder.

Men i boken Stenad – ett reportage om cannabis (Fri förlag, 162 sidor) låter han även legaliseringsivrarna lägga fram sina argument, och ofta utan att ge sig själv sista ordet. Olsson har varit grundlig med att ge historik, bakgrunder och vetenskapliga fakta om den lömska drogen.
Och läsaren får även följa hur han själv förlorar sig i ett rus när han äter en cannabismuffins på ett café i Amsterdam.

"Jag ville veta hur det kändes och berätta om det för läsarna. Det var helt klart en obehaglig upplevelse – med hallucinationer, förvriden tidsuppfattning och illamående. Samtidigt förstår jag bättre de haschrökare som hävdar att cannabisrus är annorlunda än alkoholfylla", berättar han.

En ung kille kommer fram efter ett föredrag och berättar att han i våras prövade hasch första gången under en resa i Spanien.
"Bland oss ungdomar är det inte självklart längre att säga nej. Jag tycker nog att hasch har demoniserats alltför mycket i Sverige. Men samtidigt ser jag hur kompisar som röker på nästan varje dag blir allt slöare och mer frånvända", säger den 19-åriga killen.

Olsson och 19-åringen kommer in i en diskussion om ett förbud lockar eller avskräcker ungdomar från att testa.
"Förut tyckte jag man skulle få göra vad man ville om man inte skadar någon annan. Men även om jag fortfarande röker hasch någon gång, så är jag inte så säker längre. Det är en förrädisk drog och kanske gör förbudet att fler inte börjar…", funderar 19-åringen.
Han får en bok av författaren och lovar läsa den.

Uppåt 1 000 exemplar av boken Stenad räknar förlaget med att ha lottat och sålt ut billigt när mässan är slut.
"För oss är det billig marknadsföring att nå målgruppen skolpersonal och ungdomar genom att lärare, bibliotekarier och andra vuxna får boken på mässan. Boken tar på bra sätt upp den vanligaste illegala drogen i Sverige och dagens legaliseringsdebatt i Europa", säger Per Johansson, förlagschef på Fri förlag, till Drugnews.

Etiketter:

Annonser