Kanada öppnar för marijuana som medicin

(Drugnews/SL)
MONTRÉAL Som första land börjar nu Kanada i lag tillåta och reglera medicinsk användning av marijuana till svårt sjuka patienter. En eftergift åt legaliseringsrörelsens krav på bredare bruk av drogen cannabis och som möter kritik från bland annat det kanadensiska läkarsällskapet.

Lagen innebär att svårt sjuka och döende, exempelvis cancer- och aidspatienter, får rätt att själva odla och röka marijuana om läkare gett klartecken. Kanadensiska staten blir också direkt inblandad i produktion och försäljning av drogen genom ett avtal med ett företag som ska odla marijuana i en nedlagd koppargruva.

Marijuana mot illamående, nedsatt aptit och kronisk smärta har tidigare prövats på flera håll, bland annat i flera delstater i USA – men har nu stått på patrull av Högsta domstolen som vill stoppa försöken. Att substanser i cannabis har smärtlindrande effekter är känt, men de vetenskapliga underlagen är i övrigt bristfälliga. Särskilt vad gäller dosering, medicinska effekter i kombination med andra läkemedel och att drogen intas genom (i andra sammanhang hälsovådlig) rökning.

Flera patientgrupper är positiva till Kanadas nya cannabislag, som hälsominister Allan Rock genomdrivit. Medan den kritiseras av medicinsk expertis.
”Vi är mycket besvikna över att grundläggande frågor om kvalité, effektivitet och patientsäkerhet har ignorerats”, säger Canadian Medical Association i ett uttalande och råder sina medlemmar att inte skriva ut marijuana.

Fred Nyberg, svensk professor i biologisk beroendeforskning, är också skeptisk.
”Marijuana har en viss smärtstillande effekt, men jag anser att det krävs stor försiktighet när man behandlar patienter med beroendeframkallande ämnen”, säger Fred Nyberg till Expressens nättidning.

Alternativa läkemedel anses av många idag ha effektivare medicinska effekter än marijuana. Däremot förekommer medicinsk forskning kring syntetisk cannabis där ruseffekterna eliminerats.

Fotnot: Droger har i alla tider använts inom läkekonsten. Andra narkotiska preparat som idag används är exempelvis morfin (smärtlindring vid bl a operationer), bensodiazepiner och Prozac-varianter (lugnande, antidepressiva), sömnmedel och rogivande (b l a Rohypnol), amfetamin (mycket låga doser till bl a ”damp”-barn med koncentrationssvårigheter), metadon och subutex (ersättningsmedel vid missbruksbehandling) …

Läs mer i Drugnews:
USA:s HD stoppar medicinsk marijuana

Etiketter:

Annonser